Amerikansk ergonomiveteran gör svensk kanalsatsning
Hem REPORTAGE Amerikansk ergonomiveteran gör svensk kanalsatsning

Amerikansk ergonomiveteran gör svensk kanalsatsning

Publicerat av: Redaktionen

Contour Design fördubblar sin organisation för att bli mer synliga i kanalen. Målet är att växa rejält och Jessica Widlund på det svenska bolaget vet att det kräver mängder av besök hos återförsäljare och kunder. IT-Kanalen träffade henne under en av hennes resor i landet.

Jessica Widlund på Contour Design i Sverige.

Jessica Widlund på Contour Design i Sverige.

Jessica Widlund har haft en hektisk höst. Hon är ute nästan hela tiden. På mässor, på kundebesök, för att träffa distributörer och återförsäljare. Hon är ”key account” på Contour Design. Hon vill inte kalla sig säljare. Kanske evangelist vore ett bättre begrepp. Det är i vart fall mer en sådan hon framstår som.

Vi träffas i en hotellobby i Stockholm och Jessica har med sig företagets senaste produkt, Rollermouse Red. Det är i grunden samma produkt som har i princip utgjort bolagets hela sortiment sedan 2001, ett ergonomisk så kallat styrdon där själva musrörelsen styrs med en rullstav som placeras precis framför tangentbordet. Inte någon särskilt upphetsande eller kittlande produkt, om sanningen ska fram. Men Jessica hävdar att hon ser ett markant ökat intresse nu. Kanske har det åtminstone delvis att göra med den nya versionen.

Apple-lik design

Contour Design, Roller Mouse

Roller Mouse har fått en ny design som enligt Jessica tilltalar även de mest kräsna Apple-återförsäljare.

Till skillnad från tidigare har den en form som man kanske inte förknippar med ergonomiska hjälpmedel. Den drar åt Apple-hållet – även om jag nog personligen anser att den har en bra bit kvar dit – med aluminium och färgerna rött och svart.

– Faktum är att särskilt män har börjat intressera sig för den här nu. Tidigare har det faktiskt mest varit kvinnor som tagit den till sig, säger Jessica.

Det är inte bara formen som är ny. Även tekniken och funktionerna har fått sig en uppdatering. Bland annat är känsligheten avsevärt högre, vilket ger en bättre precision i musrörelserna. Pekdonet är också självkalibrerande till skillnad från tidigare, så att den fungerar över hela skärmbredden och också då flera skärmar används tillsammans, utan att användaren behöver göra egna inställningar.

– Alla sensorer är också inkapslade, vilket ger en bättre hållbarhet och längre livslängd, säger Jessica.

Contour Design, Roller Mouse

Röda detaljer ger den svala, stabila aluminiumkonstruktionen lite liv.

Säljer sig själv – nästan
Så, produkten har funnits sedan 1997. Den är klassad som ergonomiskt riktig, det vill säga den ger en arbetsställning som minskar risken för skador hos användare, och den torde ge hyggliga marginaler. Så vilken är utmaningen i att sälja den?

– Om man bara får kunden att prova den är det faktiskt inte alls svårt att sälja den, hävdar Jessica.

Så kan det vara. Men det är också så att Contour Design i Sverige ser att den inte säljer sig själv i obegränsade mängder. Det krävs en viss manuell bearbetning av kanalen. Och det har man gett sig den på att bli bättre på. Dubbelt så bra, faktiskt.

Under hösten anställdes företagets tredje person och från och med januari är de fyra.

Personalstyrkan har alltså fördubblats under hösten/vintern. Och även om det är ett litet antal visar det ambitionen tydligt. Man ska växa.

– Vi ska bli mer synliga i kanalen. Vara ute ännu mer på mässor, besöka återförsäljare och även slutkunder. Också våra tre distributörer kommer att se mer av oss, säger Jessica.

– För det har vi sett, särskilt från återförsäljarhåll, att man vill att vi ska jobba närmare dem, tillsammans med dem mot slutkunder i vissa fall.

De tre distributörerna är Despec, EET Europarts och Westbase. Det finns ingen genomtänkt strategi bakom valet av distributörer. Mixen har snarare växt fram och det fungerar bra, konstaterar Jessica.

– Det är en bra kombination. Vi har ju en väldig bredd när det gäller återförsäljare, från datorbutiker i olika storlek till systemintegratörer som Atea och aktörer som Dustin. Vi är också stora inom kontorsfackhandeln.

Dustin och Atea står för övrigt för den största andelen av försäljningen.

Contour Design är ett amerikanskt företag. Men grundaren Steve Wang, som är ytterst delaktig i formgivningen, hämtar mycket inspiration från Sverige. När en prototyp för den nya modellen visades under möbelmässan var han här för att höra användare tyckte. Och han tog med sig synpunkterna till ritbordet i USA, berättar Jessica.

Efter intervju sitter hon kvar i lobbyn. Hon ska jobba lite, innan hon smiter ut och runt hörnet till sitt eget hotell. I morgon väntar utbildningar med återförsäljare. För även om det är en enkel produkt måste den förklaras, inser Jessica. Att den har ett gott renommé och är väl etablerad på marknaden för ergonomiska datortillbehör är inget som får henne att luta sig tillbaka.

– Vår produkt är ju bara en av många hos återförsäljare och distributörer. Vi måste vara ute på fältet och visa den, prata om den, få folk att prova den, för att vi ska få den uppmärksamhet vi tycker att den förtjänar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00