3D-skrivare växer till 103 miljarder kronor 2018
Hem REPORTAGE Bygg framtiden med 3d-skrivare

Bygg framtiden med 3d-skrivare

Publicerat av: Redaktionen

Det är dags nu. 3d-skrivare är inte längre bara fascinerande teknik. Det är nya kunder, nya intäkter. Men också nya utmaningar. Vinnarna är de som förbereder sig redan nu, enligt kanalexperter.

Makerbot Replicator

Makerbot Replicator.

En boom utan dess like. I år lär det säljas närmare 100 000 3d-skrivare i världen.  Och 2015 säljs uppemot 200 000 skrivare, enligt analysföretaget Gartner. Det omfattar såväl skrivare för privatpersoner som för företag. I år ökar försäljningen 62 procent globalt jämfört med i fjol. Företagsmarknaden investerar i 3d-skrivare för 536 miljoner dollar medan konsumenter spenderar 133 miljoner dollar.

Med 3d-skrivare omvandlar man filer från cad-, 3d-skanningar och 3d-program till fysiska objekt. Det finns ett 15-tal olika utskriftstekniker beroende på skrivare och en uppsjö material som ska bygga produkten.

– Spannet är gigantiskt. Valet av teknik och material beror på vad man behöver skapa, säger Ulf Qviberg vd på 3d-återförsäljaren 3D Center i Västervik.

Marknaden kan delas in i tre segment. Det första är skrivare för tillverkningsindustri, följt av professionellt bruk som att skapa former som prototyper och modeller. Det tredje är för konsumenter men även företag med lägre krav på exakthet och hållbarhet i det som ska skrivas ut.

Skriver ut titan

– Skrivare i lågprissegmentet blir allt mer avancerade och sjunker i pris på grund av en hög konkurrens. Dyrbara skrivare för tillverkningsindustri och professionellt bruk blir löpande mer avancerade men i regel inte billigare. För industrin finns skrivare med prislappar på långt över tio miljoner kronor, säger Ulf Qviberg.

Ulf Qviberg, 3D Center

Ulf Qviberg, 3D Center i Västervik.

I toppsegmentet finner vi 3d-skrivare som skriver ut – eller snarare skapar -metallobjekt i exempelvis titan men även en rad andra legeringar.

Material för olika metallskrivare kan också vara aluminium och rostfritt stål. Andra skrivare hanterar till exempel plast, gips, papper och gummiliknande material.

Individanpassar

Tekniken i de avancerade maskinerna har med full kraft nydanat flyg- och implantatindustrin. I komplicerade cad-geometrier och 3d-skrivare framställer GE avancerade munstycken för insprutning i jetmotorer.

– Inom dentalindustrin är ett stort användningsområde individanpassade hörapparater, tänder och proteser. Det tillverkas till exempel 10 000 tandställningar dagligen med hjälp av 3d-skrivare, säger Ulf Qviberg.

Användningsområdena är nästan obegränsade. En kvinna som hade fått sin käke förstörd på grund av en sjukdom fick en ny titankäke inopererad. Utifrån kvinnans tidigare röntgenbilder kunde metallskrivaren tillverka titankäken.
Ett stort användningsområde är produktdesign, som att skapa prototyper och arkitektmodeller. Det finns till och med chokladskrivare, avsedda för bagerier och restauranger.

De allra billigaste hobbyskrivarna kostar några tusenlappar. Utifrån en byggsats får du löda och skruva ihop skrivaren själv.

Två jättar

De två största tillverkarna 3D Systems och Stratasys har fokus på att bygga 3d-skrivare för professionellt bruk och för industrin.

Parallellt slukar de två bolagen mindre tillverkare för att nå bredare och nya kundgrupper, även konsumenter, på den framväxande 3d-marknaden.

Stratasys har till exempel förvärvat Makerbot, som är skrivare med FDM-teknik i det lägre prissegmentet. (se faktaruta)

För fyra år sedan fick privatentusiasterna upp ögonen för 3d-skrivare i det lägre prissegmentet med FDM-utskrivningsteknik. Och när dessa skrivare kröp ner under 20 000 kronor detonerade intresset hos både privatpersoner och företag:

– På den nordiska marknaden finns drygt 1000 privatanvändare och 2000 företag som köpt 3d-skrivare inom det här segmentet. Det är bara början, säger Nicklas Jarl på Creative Tools, en svensk distributör för Makerbots 3d-skrivare som finns i fem olika modeller.

Och konkurrensen i skrivarsegmentet med FDM-utskrivningstekniken är mördande. Förutom Makerbot finns hundratals konkurrerande tillverkare, till exempel Ultimaker, Felix Robotics, Reprap, Velleman, och 3D Factories.
Creative Tools säljer, förutom Makerbot, även skrivare från de fyra sistnämnda tillverkarna.

– Det dyker ständigt upp nya tillverkare och modeller inom FDM. Snabbast sker utvecklingen inom 3d-skrivarnas mjukvara och tillgängligheten av nya material, säger Nicklas Jarl.

Creative Tools erbjuder därtill andra 3d-produkter som till exempel fräsar, 3d-skannrar och ett stort antal mjukvaror. Parallellt erbjuds 3d-relaterade utbildningar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00