Han vill bidra till ett säkrare samhälle
Hem PÅ STAN MED Han vill bidra till ett säkrare samhälle

Han vill bidra till ett säkrare samhälle

Publicerat av: Redaktionen

[PÅ STAN MED] Vi stämde träff med Ola Wittenby, ny Country Manager på Trend Micro sedan årsskiftet. En som alltid ser individen och som känner ett genuint samhällsansvar.

Han vill bidra till ett säkrare samhälle 1

Ola Wittenby, Country Manager på Trend Micro

Ola Wittenby kommer närmast ifrån IBM, där han var anställd i 6 år. Under den tiden jobbade han uteslutande med IT-säkerhet i IBMs affärsenhet Security. Så småningom blev han chef för avdelningen och ansvarig för den svenska verksamheten. IBM är väldigt annorlunda från Trend Micro, väldigt mycket större och mer processtyrt. Mina år på IBM har varit  mycket roliga och utvecklande för mig, men efter hand kände jag mig nyfiken på att arbeta i ett mindre företag som ligger i framkant och med ett större individfokus. Jag ser verkligen fram emot den här resan med Trend Micro, säger Ola.

Lätt att bli kär i Trend Micro

Redan tidigt i mina kontakter med Trend Micro kände jag att företagskulturen passar mig perfekt. Det är en mindre organisation som är i många avseenden entreprenörskap, individbaserat och som gör rätt saker. Man vågar helt enkelt tänka nytt, har en modern syn och är även framtidsorienterade. Alla de medarbetare jag träffar är väldigt professionella, ivriga och vill hjälpa till. Samtidigt är det centralt för Trend Micro som företag att bidra till samhället både i form av hur vi hjälper våra kunder men även genom direkta samhällsinsatser som välgörenhet och lära barn i skolorna att vara säker på nätet. Det känns väldigt meningsfullt och bra och ja, det är helt enkelt lätt att bli kär i Trend Micro, säger en nöjd Ola.

Mitt uppdrag här är långsiktigt, med tillväxt från dag ett. Vi kommer att expandera och växa ordentligt under kontrollerade former. För oss blir det viktigt att inte tappa bort företagskulturen och individfokusen på vägen. En fördubblad omsättning inom en snar framtid känns rimligt menar han. En stor utmaning blir att expandera och samtidigt stärka den lokala närvaron. Att träffa och vara närvarande hos kunder runt om i Sverige är viktigt. Här arbetar vi med ett ekosystem av partners som vi också kommer att vidareutveckla framåt. Att etablera nya kontor på andra orter är inte planerat i nuläget.

Kidnappning det största hotet

Vilket är det största hotet idag?, frågar vi. För tillfället är det kidnappningsprogramvara säger Ola utan att tveka. Väldigt många svenska företag drabbas varje vecka och konsekvenserna blir stora för företagen och samhället. Men med hjälp av goda rutiner för backup och återställning tillsammans med effektiva säkerhetslösningar enligt flerlagersprincipen kan man slippa förödande avbrott. Detta är något som vi på Trend Micro är duktiga på och kan leverera genom flera olika lösningar som samverkar, säger Ola.

Det är nu helt klart att cybersäkerhet är starkt ekonomiskt drivet. Men i takt med att vi digitaliserar och tar nya tekniker i bruk ser vi även ekonomiskt drivet spioneri, sabotage och ”business email compromise” som växande hotbilder. Sådana hotbilder kan till exempel innebära att ett helt stålverk kan få sin produktion lamslagen, ett lands el- eller vatteninfrastrukturer blir utslagna eller en tillverkares självkörande fordon kan få bromsarna utslagna. Om den drabbade inte betalar en lösensumma sätts hoten i verket. De kriminella uppvisar stor kreativitet och ligger ofta steget före. Det kan jämföras med arbetet mot dopning inom idrott. Analysmetoderna förbättras ständigt vilket leder till att fler upptäcks, men samtidigt förbättras dopningsmetoderna ständigt och ligger lite före.

En annan hotbild, som man kan tycka är lättare att komma åt, är just riskmedvetenheten hos såväl organisationer som enskilda. Många gånger är man inte medveten eller ibland till och med lite naiv när det gäller hur ny teknik skapar nya risker. Här handlar det ofta om utbildning och information. Vi på Trend Micro är ett produktbolag som inte sysslar med t.ex. utbildning men jag kan tänka mig att vi kommer att ingå partnerskap med tjänstebolag i framtiden.

Vill bidra till ett säkrare samhälle

Jag har arbetat med IT-säkerhet i många år men jag känner fortfarande att det är ett mycket spännande område. Den ständiga utvecklingen gör att det hela tiden är nya utmaningar och frågeställningar som vi ställs inför. För mig har det blivit lite av en hjärtesak och jag vill även kunna bidra till ett säkrare samhälle. Känner du inte en uppgivenhet? undrar vi. Nej, jag känner mig inte alls uppgiven däremot kan jag ibland imponeras av den kreativitet som ligger bakom en del attacker, säger Ola. Tänk om vi kunde få den kreativiteten att arbeta med samhällsnytta istället.

Att vi är mer utsatta nu beror inte bara på den tekniska utvecklingen, utan även vår hållning till ny teknik. Som jämförelse, vi tänker inte längre på hur vi får vatten och el till våra hem. Vi har ”outsourcat” sådana tjänster. Tänk om dessa tjänster blir utslagna och det helt plötsligt inte finns vatten i våra kranar eller el i våra uttag. Vi tar för mycket för givet i dagens samhällsutveckling.

Vi frågar Ola om hur han ser på hotbilden mot Sverige och Norden? Det är svårt att säga men om vi tittar tillbaka så har nog Sverige varit relativt förskonat. I stora drag så har de engelskspråkiga länderna varit och är mer utsatta. Men i takt med att attackerna blir mer och mer skräddarsydda mot enskilda företag och/eller ibland individer så innebär det att man siktar in sig på företag och personer i många olika länder och även mindre språkgrupper, så som i Sverige.

Globalt samarbete är viktigt

En annan stor utmaning är att få till ett utökat och konkret samarbete mellan våra länder avseende lagstiftning, utredning och bekämpning av cyberkriminella grupper.  De kriminellas nätverk är väloljade och drivs som vilket strukturerat företag som helst. Dessutom verkar de på en global arena och blir därför svårare att komma åt och inte minst fälla. Att samarbeta internationellt/globalt blir därför mycket viktigt för att kunna möta de nya hoten. De berörda myndigheterna har blivit mycket mer samarbetsvilliga och det är bra, för vi måste hjälpas åt för att få ett säkrare samhälle, påpekar Ola.

Han har arbetat i IT-branschen i 30 år. Under ett par perioder har jobbet tagit honom och familjen utomlands, bland annat till Norge och Tyskland. Vägen till hans gedigna kunskaper om IT-säkerhet startade för 15 år sedan och nu ser han fram emot att vara en del av Trend Micros kommande expansion och individen är givetvis hela tiden i fokus

Privat

Namn:                                          Ola Wittenby

Ålder:                                            53 år

Bor:                                               Täby

Familj:                                          Gift. 2 utflugna söner på 21 och 24 år.

Intressen:                                    Natur och friluftsliv, Tränar en del, Umgås med vänner, Landstället

Antal devices:                             12 st.

Planerade resor:                        Närmast Cork, Irland (i tjänsten)

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00