Hennes röda tråd i yrkeslivet är förändring
Hem PÅ STAN MED Hennes röda tråd i yrkeslivet är förändring

Hennes röda tråd i yrkeslivet är förändring

Publicerat av: Redaktionen

[PÅ STAN MED] Karin Schreil är VD för Fujitsu i Sverige. IT-Kanalen fick möjligheten att träffa henne på tu man hand för ett samtal om bl.a. robotar, växthus och ledarskap. Den chansen tackade vi inte nej till.

Hennes röda tråd i yrkeslivet är förändring 1

Karin Schreil är VD för Fujitsu i Sverige

Trots att hon har massor att göra och att hennes kalender är fullbokad så ger hon ett lugnt och avslappnat intryck när vi träffar henne för en gemensam lunch i Stockholms City. Hon har förmågan att vara här & nu istället för att vara här & där, vilket är lätt hänt när vi omgärdas av en massa tekniska prylar och sociala medier som pockar på vår uppmärksamhet.

Det började i Västerås

Karin gick ut KTH 1994 och det första steget i karriären blev en anställning som trainee på ABB i Västerås. Redan året därpå kom hon i kontakt med Internet för första gången och hon blev väldigt nyfiken. Ganska snart fick hon chansen att driva ett eget projekt och hon fick då de första erfarenheterna av att vara i en ledande roll.

Hon trivdes mycket bra på ABB och fick hela tiden nya utmaningar att ta tag i och grunden för ett framgångsrikt ledarskap lades.

Till slut kom den dagen när det var dags att prova vingarna någon annanstans och det blev på Accenture där hon började 1999.

Ett lockande erbjudande

Uppenbarligen hade Karins framfart på ABB gjort intryck och hon lockades tillbaka dit efter en tid. Lockbetet bestod av att hon fick möjligheten att bygga upp ett team som skulle arbeta med E-Business. Det var ett område som var i sin linda på den tiden och Karin kunde inte tacka nej till det erbjudandet.

ABB hade tagit över personalen på Framfab och det var 55 st. Nu sattes Karins förmåga som ledare och verksamhetskunnig på stora prov. Totalt sett hade hon nu ca: 200 personer i sin organisation och alla satt inte i samma lokaler. Dessutom kom de från olika företagskulturer. De som arbetade i IT-branschen runt millennieskiftet kommer säkert ihåg att det var en turbulent tid. Antalet uppköp, fusioner och nedläggningar var stort.

Nya möjligheter väntade runt hörnet

2003 gjorde ABB en outsourcing till Cap Gemini. Det var en bra och väl genomförd överlämning, berättar hon. Efter en tid flyttades hennes arbetsplats från Västerås till Alviks Strand i Stockholm. Tiden var återigen mogen för Karin att prova något nytt.

Valet föll på CSC där hon blev ansvarig för den svenska verksamheten och hon hade även en nordisk roll. SAS, SAAB och Telenor var några av våra större kunder, säger hon. Innan Karin började på Fujitsu hann hon även med en anställning på Logica, i varje fall var det tänkt så. Men Logica togs över av CGI under min ”karenstid”, så jag blev anställd där istället.  Det är ett ganska bra exempel på att förändringar i olika former har varit en röd tråd i mitt yrkesliv, berättar Karin.

Vi fäller in backspeglarna och tittar framåt

När hon började på Fujitsu hösten 2015 var företaget mitt uppe i en omorganisation som bl.a. innebar att den Nordiska organisationen delades i två delar; Skandinavien och Finland. Återigen var det förändringar som präglade hennes yrkesvardag.

När vi nu skriver 2017 kan vi konstatera att Karin trivs bra med både sin VD-roll och företagets verksamhet. Hennes stolthet över att tillhöra Fujitsu är tydlig.

Karin berättar, med entusiasm, för oss om flera av de projekt som hon och hennes medarbetare arbetar med just nu.

I Japan har vi kommit långt med en intelligent och talande ”promenadkäpp” för de äldre. Den har funktioner för kontroll av puls och kroppstemperatur samt navigering via en bildskärm som sitter på ”käppen”.

Det finns så mycket vi kan göra

Nu märks Karins engagemang för möjligheterna med den nya tekniken och hon fortsätter med att ge oss flera exempel. I samarbete med DHL har vi utvecklat ett halsband som varnar deras förare om de upplevs vara trötta. Det har sannolikt räddat många liv.

En sak vi arbetar mycket med är ”korskopplingar” mellan olika branscher, konstaterar en nöjd Karin Schreil. Jag kan ge er ytterligare ett exempel, fortsätter hon.

I Japan arbetar vi med att utveckla en robotnalle som används inom äldreomsorgen. Den har förmågan att lyssna och prata med de äldre och den är mycket uppskattat! Den har bl.a. en navigeringslins som bistår med information om var man befinner sig, vilket kan vara guld värt om minnet börjar svikta.

Neutrala domare

Vårt samtal med Karin Schreil blir, om möjligt, än mer intressant när hon berättar om Fujitsus projekt inom olika verksamheter. Vi gör produkter som klarar av tuffa miljöer, förklarar hon, och fortsätter med ytterligare ett exempel från Fujitsus digra utbud.

Vi har inom kort en teknik, som rent teoretiskt, skulle klara av att låta robotar fungera som domare inom bedömningssporter som t.ex. gymnastik. Tänk dig en robotdomare som inte bedömer aktörens utseende och bortser ifrån tidigare meriter. Hur skulle resultatlistorna se ut då!? Karin avslöjar att hon har varit aktiv inom konståkning och är väl medveten om problemen inom bedömningssporter. Hon för fram ytterligare en spännande framtidsvision. Tänk om framtidens domare inom domstolsväsendet är robotdomare. Fria från förutfattade åsikter, pålästa på de lagar som gäller och inte mottagliga för annan påverkan.

Betala med handflatan

Karin berättar vidare att Cyber Security sedan ett år tillbaka är en egen Business Line på Fujitsu. Inom den arbetar vi bl.a. med Palm Secure som innebär att vi skannar av en människas handflata för en säker identifiering. Det är faktiskt så att våra handflator, precis som fingeravtryck, är unika. Vi läser av blodflödet i handflatan. Användningsområdena är många. I Japan betalar skoleleverna sin lunch genom att lägga handen på en avläsare. Det finns också skolor där man använder tekniken för att kolla att den som kommer för att hämta ett barn efter skolan är registrerad som en anhörig till barnet.

2018 blir ett spännande år

IT är roligt och det kan göra livet bättre för oss alla, säger Karin. Vi har tagit in 8 nyexaminerade studenter och de brinner verkligen för att utveckla nya tillämpningar. Jag tycker att det är extra kul att 7 st. av dem är tjejer.

En av våra relativt nya tillämpningar är inom grönsaksbranschen. I Finland, Tokyo och Hanoi har vi försök med växthus där det odlas sallad. Varje planta får en exakt tilldelning av vatten och näring. Allting styrs av en molntjänst och vi kommer att ha den första skörden inom kort, berättar Karin med ett leende.

Nästa år firar Sverige och japan 150 år av diplomatiska relationer. Det kommer att uppmärksammas på flera sätt och vi kommer att ha många event under året för att visa upp alla våra tekniska lösningar, avslutar Karin Schreil.

Vi avslutar med att önska henne och Fujitsu lycka till med alla spännande projekt:

Privat –
Namn:                                          Karin Schreil
Ålder:                                           46 år
Bor:                                              Danderyd
Familj:                                          2 barn. En dotter på 11 år och en son på 14 år.
Intressen:                                     Löpning och Gympa, Slalom, Golf, Trädgård och hemmet
Senast lästa bok:                         Omgiven av psykopater av Thomas Erikson
Antal devices:                              6 st.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00