Intel – ett företag med kopplingar till allt inom IT
Hem REPORTAGE Intel – ett företag med kopplingar till allt inom IT

Intel – ett företag med kopplingar till allt inom IT

Publicerat av: Redaktionen

Under Dustin Expo ställde, som vanligt, Intel ut under samtliga tre dagar. Men i år känns deras produktflotta större och starkare än någonsin.

intel

Thomas Melzer, Enterprise Technology Specialist Intel Sverige

Dustin Expo är som de flesta vet indelat i två faser, en B2B och en konsument del. Detta gör att även flera företag anpassar sina produkter och utställningar efter målgrupperna eller helt sonika väljer att bara satsa på ett av dessa områden. I Intels fall så är det dock inte någon diskussion om det ena eller det andra området då företaget mer eller minder har ett finger med i allt som har med IT att göra idag. I varje fall känns det så när vi ser till de enorma produkt- och utvecklingsläsningar som visas upp.  Under all denna positiva stress med cirka 2500 personer under torsdag och fredag och en topp men närmare 5000 personer under lördagen så hann vi med att få till ett samtal med Thomas Melzer, Enterprise Technology Specialist på Intel Sverige. Thomas har varit på Intel så länge att han nästan kan klassas som en del av företagets stomme och framför allt så besitter han en teknisk kunskap som sett över hela jorden troligen kan räknas in på ett dussin.

–          Ett stort intresse för B2B sidan i år har legat på möjligheterna att kapa trådarna i all led. Vi har visat WiDi Pro som kombinerar trådlös bildöverföring med företagsklassificerad säkerhet, WiGig som tar den trådlösa anslutningen till hastigheter i paritet med kablad anslutning samt även de nya trådlösa laddningslösningarna som bygger på magnetisk resonans. Denna teknik gör att enheterna inte behöver ligga i direktkontakt med laddningsplattan utan laddningen fungerar även upp mot en fem centimeter ifrån. Vi har även demonstrerat vår nya relativt nya presentationsplattform Unite som låter användare av såväl Mac och Windows arbeta och dela data tillsammans i realtid oavsett var de befinner sig. Allt självklart med 256-bitars SSL datakryptering.

Flash och 3D

Två andra produktgrupper som väckte intresse under B2B dagarna var dels flashlagring och dels RealSense tekniken. Inom den förstnämnda fick vi dels se Enterprise serien  DC P3608 som är en NVMe lösning som använder åtta PCIe banor för läshastigheter på upp till 5000 megabyte per sekund och 850 000 IOPS. Dessa fartmonster finns idag tillgängliga i kapaciteter på upp till fyra terabyte. Serien är dessutom certifierad för trippla dataomskrivningar per dag. Är ditt företags fokus istället hög uthållighet så har Intel även DC S3710 serien som är tillverkad för att hantera hela tio kompletta diskomskrivningar per dag i fem år.

–          En av de produktgrupper som väckt mest uppmärksamhet överlag är RealSense tekniken. Detta beror till stor del på att användningsområdena är mer eller mindre obegränsade. Vi har under dagarna här visat upp spelet Tanked som låter användarna bygga en sorts terräng med sand från en sandlåda. Denna analyseras sedan av RealSense kameran för att skapa höjd och djup och applicera denna miljö till ett 3D tank spel. Vi har visat på hur tekniken har använts av Microsoft och deras inloggning och validering med hjälp av Windows Hello. Vi har även använt tekniken för att läsa in 3D bilder av ansikten vilka sedan kan användas i olika program och appar, berättar Thomas.

–          Det som fångade mest intresse var däremot en annan användning av tekniken. Tack vare RealSense djupdata kan kameran fånga upp just ditt ansikte och kapa bort allt bortom. Detta ger en sorts green-screen funktionalitet som gör att du lätt kan skapa egna film-, eller fotomiljöer med olika bakgrunder utan en studio.

Tack vare att RealSense kameror även använder IR så öppnar sig en annan typ värld som vi normalt inte tänker på. Med rätt utrustning och program kan tekniken även användas med professionellt och yrkesfokuserat. Tänk er en tekniker som ska laga rör i en mörk källare eller ett trångt utrymme. Med RealSense kan han direkt få information om vilka rör som är varma respektive kalla vilket både underlättar arbetet men även minskar skaderisken.

Konsumentsidan

Även på konsumentsidan så fans det gott om nyheter. Stort fokus låg har så klart på den 6:e generationens processorer och de produkter som dessa fanns i. Bland de mest uppmärksammade produkterna såg vi Microsofts SurfaceBook, en enhet som tyvärr inte nått Sverige än men som, precis som Thomas säger, går att beställa på nätet.

Andra intressanta nyheter var den nya serien av Compute Stick. Intels minimala dator som ser ut som ett USB minne. Dessa kommer i tre utförande i form av X5 som baseras på en Intel Atom processor, M3 och M5 som baseras på senaste core M-processorer. Den senare är till och med en kraftfull M5 lösning med vPro teknik. Samtliga av dessa lösningen ger oss möjlighet att ta med en fullmatad dator och plugga in den i valfri TV och här köra en fullständig version av Windows 10 och hela office paketet. I5 modellen är till och med så kraftig att den klarar att köra benchmarkprogrammet 3D-mark.

Den intressantaste nyheten på “smådatorfronten” var dock Intels senaste NUC. Denna enhet som är i Intels Skull Canyon serie har ett lite annorlunda utseende än vad vi är vana vid från Intels tidigare NUC enheter. Modellen är nämligen långsmal och platt och bygger på Intels i7-6770HQ processor med världens för dagen mest kraftfulla integrerade grafik i form av Iris Pro 580. Detta gör att enheten dels redan från start blir en utmärkt lösning för dig som vill jobba mer professionellt med grafik men samtidigt går det faktiskt även att spela 3D spel på enheten. Skulle sedan inte detta räcka så kommer enheten även med en Thunderbolt 3 port som gör det möjligt att ansluta externa highend grafikkort för en extrem spelupplevelse.

Wearables och utveckling

Som väntat fick vi även se en hel del av de produkter som utvecklas kring wearables. Det handlade både om de sedan tidigare kända hörlurarna som mäter vår puls via öronen, ny framtagna VR glasögon för löparrundorna och olika former av klockor samt designsmycken från Fossil group. Här handlade det om såväl analoga som digitala klockor eller renodlade smycken, alla med Intels intelligens integrerad och synkad mot vår smarta mobil.

 

Slutligen så han vi även med att se de tre finalisterna i Intels utvecklartävling. Dessa skulle med hjälp av Intels Gallileo2 kort skapa en egen fungerande lösning. De tre utvecklarlösningarna var;

  1. Bevattningssystem. Detta kände av hur fuktiga blommorna var och kunder sedan justera bevattningen med automatik.
  2. Temperaturstyrning. Genom att mäta temperaturen kunde luckor öppnas och fläktar justeras för att hålla temperaturnivån inom önskade ramar.
  3. Den fjärrstyrda sängen. En lösning som lät användaren, via en mobil-app, kontrollera motorstyrningen i en säng. Detta innebar att vi skulle kunna höja ryggstödet på vår säng hemma när vi befann oss på andra sidan jorden.

Tyvärr hann vi inte se vem vinnaren blev men det var mycket intressant att se hur mycket kreativa personer kan åstadkomma med ganska små medel.

[slideshow_deploy id=’12302′]

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00