Kraftig ökning av ID-stölder – kvinnor och äldre de mest utsatta grupperna
Hem NYHETER Kraftig ökning av ID-stölder – kvinnor och äldre de mest utsatta grupperna

Kraftig ökning av ID-stölder – kvinnor och äldre de mest utsatta grupperna

Publicerat av: Redaktionen

Närmre 200 000 personer har drabbats av ID-kapning i Sverige det senaste året, vilket visar på en ökning med runt 20 procent från förra året.

Kraftig ökning av ID-stölder – kvinnor och äldre de mest utsatta grupperna 2ID-kaparna riktar också in sig allt mer på kvinnor och äldre. Detta enligt en undersökning av mySafety Försäkringar och Sifo.

ID-kapningarna fortsätter att öka i snabb takt och storstadsregionerna leder fortsatt vad gäller antalet drabbade. Stockholm, Västra Götaland och Skåne län finns på topp tre. I Västra Götaland har antalet drabbade ökat med hela 89 procent. Örebro län hamnar på fjärde plats och sticker ut med en ökning på hela 380 procent.

Kvinnor och äldre extra utsatta

För gruppen utsatta kvinnor är ökningen på 63 procent jämfört med förra året och därmed är det nu återigen i stort sett lika många män som kvinnor som drabbats. I ålder märks gruppen 45-59 år som ökat med 74 procent och 60-74 år som ökat med hela 193 procent. Denna äldre grupp är därmed också den som nu drabbas hårdast av ID-kapningarna.

– Vi kan tolka siffrorna på två sätt, antingen att det är en ren och skär utjämning där alla, oavsett ålder och kön, riskerar att drabbas eller så riktar man in sig på specifika grupper där det potentiellt är enklare att få framgång. Bägge scenarierna är lika skrämmande och vi måste få bukt med problemet snabbt, säger PA Prabert, vice koncernchef på mySafety Försäkringar.

ID-kapning blev brottsligt först för ett år sedan, detta efter lång tid av ökande problematik och diskussion. Tidigare var det enbart brottsligt när någon väl utnyttjat en kapad identitet för något brottsligt. Den nya lagen har dock knappast haft avsedd effekt då allt fler drabbas och i princip inga fälls för brottet. Inte för att det saknas anmälningar – enligt de senaste uppgifterna har över 122 000 anmälningar kommit in och i princip alla läggs ner summariskt.

– Problemet med ID-kapningar kommer inte lösa sig självmant. Vi måste få till en kombination av ökad medvetenhet, bättre möjligheter för polisen att utreda och lagföra och om det behövs – vassare lagar. Och vi ska komma ihåg att problemet inte bara drabbar privatpersoner, utan även i hög grad företag, fortsätter PA Prabert.

Ett växande samhällsproblem

Enligt en undersökning genomförd tidigare i år, även den av mySafety och Sifo Kantar, har 15 procent av alla små och medelstora bolag (upp till 250 anställda) drabbats av någon form av ID-kapning under det senaste året. Totalt innebär det, lågt räknat tvåsiffriga miljardbelopp som omsätts av ID-kapningar av olika slag i Sverige.

– För den enskilda individen som drabbas handlar det kanske inte om jättebelopp, men ofta är det såväl känslomässigt som praktiskt jobbigt att lösa problemen som uppstår. Det handlar om allt från potentiella betalningsanmärkningar till problem att få ersättning. Och tittar vi till det totala beloppet är detta absolut ett samhällsekonomiskt problem vi måste ta tag i, avslutar PA Prabert.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00