Steget ut i molnet – Den stora frågan är bara hur man bäst tar sig dit?
Hem KRÖNIKA Steget ut i molnet – Den stora frågan är bara hur man bäst tar sig dit?

Steget ut i molnet – Den stora frågan är bara hur man bäst tar sig dit?

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] Privat eller publikt? Det brukar vara den givna frågan när organisationer ska ta steget ut i molnet.

Men det borde egentligen inte orsaka något större huvudbry. För de allra flesta kommer en hybridlösning att vara det givna slutmålet, skriver Robin Khullar, säljdirektör för Enterprise Solution Group på Dell EMC Sverige. Den stora frågan är bara hur man bäst tar sig dit.IT-Kanalen.se

Molnet har blivit en självklarhet för många organisationer – en central del av deras IT-infrastruktur. De flesta använder redan någon form av molntjänst, av den enkla anledningen att det öppnar upp nya möjligheter.

Men ”molnet” är ett både vagt och vitt begrepp, som ofta omgärdas av en aura av mystik och inte sällan presenteras som ett slags mirakelkur som ska lösa CIO:ns allra tuffaste utmaningar.

Men i verkligheten, där vi måste hitta lösningar som fungerar på såväl lång som kort sikt för sådant som migrering och applikationskonsolidering ute i organisationen är molnet sällan mer än en del i ett betydligt längre svar.

Det här är utmaningar som många organisationer brottas med just nu. De sitter med IT-system som byggts på över tid, med blandad hårdvara och en uppsjö av applikationer från olika leverantörer som tvingats existera sida vid sida med egenutvecklade lösningar. Att slå samman och flytta över såväl applikationer som tillhörande data till en modern, enhetlig infrastruktur är självklart mycket lockande. Men det är inte gjort i en handvändning.

Det ska det heller inte vara. Det här är exempel på den typ av insatser som måste ges tillräckligt med tid och tillräckliga resurser för att bli bra.

Molnet kan självklart spela en viktig roll i detta. Men det är inte molnet som en nyckelfärdig mirakelkur, det är molnet som central mekanism i möjliggörandet av IT-tjänster.

Vi ser att organisationer ofta börjar sin molnresa i det publika molnet, inte sällan eftersom det uppfattas som enkelt och billigt. Men vi ser också hur många börjar med att placera väldigt specifika tillämpningar där, och hur det används för att sätta upp test- och utvecklingsmiljöer snabbare och billigare än vad som hade varit möjligt innanför företagets väggar.

Andra börjar i det publika molnet för att de inte har något direkt val – det finns varken kunskap eller resurser för att bygga upp, äga och administrera en privat molnlösning.

Samtidigt ser vi exempel på den raka motsatsen – företag som faktiskt prioriterar att bygga upp en egen molninfrastruktur redan i ett första skede, kanske på grund av den upplevda trygghet och känsla av kontroll som det ger.

Min poäng är att varje organisation har haft sin egen väg fram till molnet – en väg som formats av de resurser som funnits till hands, av deras affärsstrategier och behov samt vad de valt att prioritera.

Men oavsett var resan mot molnet tagit sin början, oavsett hur vägen fram har sett ut så märker vi hur många i takt med att de samlat på sig erfarenhet och kunskap hamnar på samma plats: hybridmolnet.

Det första investeringsbeslutet borde således inte kretsa kring valet mellan privat eller publikt moln, för insikten att det inte finns en enskild lösning som tillgodoser alla behov riskerar att komma snabbare än man kan tro.

Det är bättre att fokusera på vägen framåt – om molnlösningen kommer att göra organisationen mer snabbfotad, om den kommer att förenkla IT-miljön och kanske framförallt om den kommer att ge nya sätt att leverera värde till kunderna. För det är på den sista raden i resultaträkningen som den verkligt avgörande påverkan syns.

Med ett hybridmoln kan man placera en arbetsuppgift på den bäst lämpade molnplattformen och snabbt flytta den till en annan i takt med förändrade behov och på så sätt dra nytta av de olika plattformarnas respektive styrkor, vid den tidpunkt det ger som bäst resultat att göra det.

Idag ser vi många exempel på hur organisationer flyttar hem arbetsuppgifter som tidigare legat i det publika molnet till den egna IT-infrastrukturen.

Frågan om vilken molnleverantör, molnlösning, eller molnplattform som ger bäst resultat är komplex och det finns ingen nyckelfärdig mirakelkur som passar alla.

Det finns vinster med privata molnlösningar. Det finns fördelar med det publika molnet. Men de är sällan allmängiltiga till den grad att de kan appliceras på alla, alltid.

Det är styrkan med en strategi som har sin utgångspunkt i hybridmoln – den ger möjlighet att dra nytta av det bästa från flera olika molnplattformar och anpassa dem efter organisationens specifika arbetsuppgifter.

För det är ju det som är den egentliga frågan: Vilken teknologi kommer att ge bäst stöd åt dig i ditt arbete att hjälpa organisationen att nå sina mål?

Robin Khullar, säljdirektör för Enterprise Solution Group på Dell EMC Sverige

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00