Redpill Linpro – pionjär inom öppen källkod
Hem REPORTAGE Redpill Linpro – pionjär inom öppen källkod

Redpill Linpro – pionjär inom öppen källkod

Publicerat av: Redaktionen

Redpill Linpro har sett hur öppen källkod har mognat och hur kunder idag ofta föredrar sådana lösningar. Högre utvecklingshastighet och lägre kostnader är argument som ger dem affärer.
Forts. fr. föreg. sida

Det var 2003 och Anders beskriver tiden som följde som tuff. ”Som alltid när man startar något nytt”, lägger han till. Nästan hela deras affär byggde på JBoss och Java och det tog ett drygt år innan saker och ting började röra på sig.  Runt 2004-2005 kom de första referenskunderna och det gjorde att hjulen började snurra lite fortare.

Att det fanns ett sug hos kunder efter kunskap om öppen källkod redan då var tydligt. Anders berättar hur de med viss vånda fick ta emot frågor som rörde allt kring öppen källkod. Vånda, eftersom de faktiskt inte hade en så bred kunskap som folk trodde.

– Vi var ju framför allt fokuserade på Java-sidan av open source.

Norska kunder skapade utmaningar

De var fortfarande bara fem personer när de började få kunder i Norge. Det var förstås kul, men det skapade också ett problem. Nämligen närvaro. Anders berättar hur de från början bestämt att de alltid skulle finnas nära kunderna, bland annat för att alltid kunna utlova på-platsen-hjälp. Inte för att det behövs i särskilt hög grad, understryker han, utan för att det skapar en extra trygghet hos kunden.

– Vi måste ju utöka vårt erbjudande för att vara ännu bättre än de proprietära motsvarigheterna. Så alla våra supportavtal har en SLA för onsite-support. Om kunden vill och det är riktig kris och panik så kan vi komma dit och lösa problemen.

I början sköttes en del av supporten från Karlstad, ”det är ju bara 2,5 timme med bil från Oslo”. Men när antalet kunder växte blev inte det hållbart.

Och med facit i hand kan man säga att det var en bra sak. Det gav dem nämligen en anledning att närma sig det enda andra företaget i Norden som höll på med ungefär samma sak, nämligen Linpro.

Fast ”samma sak” är en väl grov beskrivning. Norska Linpro hade startat sin affär kring Linux, faktiskt redan 1995, och var starka på infrastruktursidan.

– De var inte alls okända för oss. Vi hade jobbat med dem under några år kring utbildningar och annat. Så vi kände redan varandra när vi bestämde oss för att gå ihop.

Kontor i oljemetropolen Stavanger

Det skedde 2008. Idag har bolaget tre affärsområden, Java solutions, infrastruktur och drift. Den sistnämnda är kanske aningen förvånande, men har växt fram ur Linpros tidiga uppdrag för främst nättidningar och som enligt Anders passar synnerligen bra för den typ av lösningar som öppen källkod erbjuder.

– Det är tidningar som behöver deploya saker kanske tio gånger om dagen. När något händer kanske hela framsidan behöver göras om ögonblickligen för att ge plats åt den stora nyheten. Och det kan vi göra live för att vi med våra modeller och verktyg kan backa tillbaka på en sekund om det skulle behövas, förklarar han.

– Det kanske låter enkelt, men är inte så lätt gjort.

Den där tjänsten har spridit sig utanför mediavärlden och används idag av många unga bolag, berättar Anders.

Redpill Linpro har vuxit rejält sedan 2008. I dag finns närmare 180 personer på avlöningslistan och omsättningen ligger på drygt 200 miljoner kronor. Utöver kontoren i Göteborg, Stockholm, Karlstad och Oslo finns även ett i Stavanger, vilket först kan vara aningen förbryllande. Men det beror på att hela den norska oljeindustrin har sitt centrum där.

Vilka utmaningar har ni stött på som öppen källkods-leverantör?

– Det var många år när man var ute hos kunder som man fick höra att open source var ju kul och coolt, men att det inte gick att använda i affärskritiska lösningar. Det spreds sån’a rykten. Inte minst av stora proprietära mjukvaruleverantörer, säger Anders.

Men ganska snart fick man ett trumfkort att dra fram vid behov. Nämligen ett ramavtal med det som då hette Statskontoret, nuvarande Kammarkollegiet.

– De gjorde ganska tidigt upphandlingar av just open source-baserad mjukvara. Och vi var alltså en av dem som var med på det första avtalet och har varit med sedan dess.

– Det gjorde att vi fick tidigt ganska mycket kunder inom offentlig sektor.

Riksgälden och Riksbanken öppnade dörrar

Anders lyfter fram två som var särskilt viktiga för dem när de skulle bemöta de uppfattningar som fanns om öppen källkod, nämligen Riksgäldskontoret och Riksbanken. Det var svårt för en kund att hålla fast vi argumentet att en öppen källkodslösning inte var något för deras verkligt kritiska it, när Anders pekade på att dessa två hade valt sådana lösningar.

Hur har kundernas inställning utvecklats sedan dess?

– På den tiden var det ett enda argument som bet på kunden, nämligen att de slipper licenskostnader.

– Sen visste vi att de också fick en bättre produkt, med högre kvalitet och högre utvecklingshastighet. Men det vill man inte höra, eller så trodde man inte på det.

– Idag ser vi att just flexibilitet och snabbhet är två viktiga argument för kunderna.

Vad ser du för utmaningar för er del idag?

– Det vi jobbar mycket med just nu internt handlar om hur vi ska kunna möta kravet på business execution speed. Det bara ökar, vilket kommer att kräva att det finns fler färdiga lösningar.

– Kunden behöver kunna se att om de kör den här lösningen så är de igång om tre månader till en kostnad som balanserar risken att möta de nya kraven från både omvärlden och den egna organisationen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00