Lanteam: ”Kanalen måste jobba hårdare för att föryngra branschen”
Hem REPORTAGE Så vill de bygga bort ankdammen

Så vill de bygga bort ankdammen

Publicerat av: Redaktionen
magnus pihl, lanteam

Magnus Pihl, konsultchef på Lanteam.

Det är unga, hungriga och har glöd i blicken. Men de har svårt att komma in i branschen. Magnus Pihl på Lanteam välkomnar de nyutbildade – eller inte ens färdigutbildade. Det ger bolaget styrka och bidrar till att bota ankdammssjukan i branschen. 

Branschen är en ankdamm. Begreppet har använts så länge, av så många att det börjar kännas slitet. Men faktum kvarstår. It-branschen domineras av gubbar i medelåldern, eller rentav övre medelåldern. Och det är ett problem och tar sig ofta uttryck i att ”det är svårt att rekrytera”. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många som passar in på kravspecifikationen när man söker nytt folk. De ska vara välutbildade, ha gedigen erfarenhet – det vill säga mångårig yrkeslivserfarenhet – och de får inte ha för höga löneanspråk.

Skolar in gymnasieelever i it-branschen

Ekvationen går inte ihop. Alla inser det säkert och allt fler börjar göra något åt det. Magnus Pihl, konsultchef på Lanteam i Göteborg, är en av dem. Han har varje termin tagit in flera praktikanter från IT-Gymnasiet i verksamheten. Fast redan innan det hade bolaget tagit in unga personer ”i deras närhet” och så att säga skolat in dem i branschen.

– De har fått börja med generalistområden inom it-infrastruktur och varit duktiga medhjälpare. Sen har de gått utbildningar och visat intresse för åt vilket håll de vill utvecklas, säger han.

– Och det har fallit väl ut. Vi har fått personer som är hungriga, har fortbildat sig och växt. Så när IT-Gymnasiet ringde och frågade om de kunde tänka sig att ta emot praktikanter var det inte svårt att säga ja.

– Jag såg en vinna-vinna-situation. Vi bygger upp en bra cv-databas med människor som är på väg i utbildningen. Och så sprider vi vårt namn genom att vara en bra praktikplats, vilket rimligen underlättar när vi behöver rekrytera.

Måste känna att de tillför något

Han poängterar att det självfallet är centralt att verkligen vara en bra praktikplats också, så att ”man inte utnyttjar praktikanterna utan verkligen låter dem gå med och vara behjälpliga, så att de känner att de tillför och lär sig något”.

Praktikanterna är främst ute med bolagets konsulter på kunduppdrag och får arbetsuppgifter som de kan utföra själva. Syftet är inte bara att lära dem ett jobb, att visa vad det innebär att vara it-konsulttekniker. En lika stor del handlar om att visa dem hur det fungerar på en arbetsplats.

Vilka kostnader innebär det?

– Det är så kallade indirekta kostnader. Om det ska vara meningsfull praktik så behöver personer i verksamheter ta sig an praktikanterna i ett slags mentorskap. De gör att man sänker effektiviteten hos de personerna under en period. Men det är marginella kostnader.

– Sen vill det till att man har kunder som accepterar att man har praktikanter med sig.

Samarbetar med rekryteringsföretag

Sekretessavtal och såna saker är ju viktigt att hantera, understryker han. Lanteam ser även andra sätt att få in yngre personer i branschen. Bland annat har de ett samarbete med en rekryteringsfirma som innebär att de kan hitta juniora konsulter som de hyr in för specifika uppdrag hos kunder. Det rör sig ofta om personer som kommer direkt från utbildningar, så de saknar erfarenheter av it-jobb .

– Men det är rätt individer, brukar jag säga. De har klippet i steget och det brinner i blicken, säger Magnus Pihl. Och många av de här konsulterna har efter avslutat uppdrag faktiskt fått anställning hos uppdragsgivaren, eftersom de sett att det inte bara varit ett sätt att täcka toppar utan att det också inneburit en nivåhöjning, berättar han.

Fler måste agera

Lanteam har tagit in två, tre praktikanter varje termin under sex år. Några av dem har de anställt. Och även om det till antalet inte är särskilt många påpekar Magnus att sett till hela personalstyrkan på drygt 35 personer så är det faktiskt en betydande del. Men det behövs givetvis att fler agerar.

– Vi har alla ett ansvar att erbjuda unga en anställning eller en praktikplats. För få tar ansvar för att sörja för återväxten och framtiden för it-branschen. Vi måste tänka på att de här ungdomarna är morgondagens kravställare. Om vi själva inte hänger med i vilka krav som kommer att ställas inom vårt eget område, kommer hela branschen att få problem, säger han.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00