Svenskarna slarvar med sina lösenord
Hem SÄKERHET Svenskarna slarvar med sina lösenord

Svenskarna slarvar med sina lösenord

Publicerat av: Redaktionen

sentorI en undersökning från Sentor framgår det att svenskarna både använder för svaga lösenord och att många använder samma lösenord till sin email som till andra tjänster på nätet. Detta innebär stora risker hävdar Sentors expert Albin Zuccato.

Ipsos har utfört en undersökning på uppdrag av Sentor i syfte att kartlägga svenskarnas lösenordshantering. Av resultatet att döma slarvar svenskarna med sina lösenord, något som kan få stora konsekvenser, i synnerhet om man använder samma lösenord för flera tjänster på nätet.

55 procent av svenskarna svarar att de antingen använder ett ord från en ordlista eller namn – eller detta kombinerat med siffror . Något som visar på ett lågt säkerhetsmedvetande när det gäller val av lösenord.

Eftersom de allra flesta använder sig av en lösenordslängd på mellan 7-9 tecken innebär detta stora risker hävdar Albin Zuccato, Head of Information Security på Sentor.

– En angripare kan med hjälp av en vanlig dator knäcka ett lösenord med små och stora bokstäver på 9 tecken inom ett par minuter. Använder du ett ord från en ordlista eller ett namn kan det gå betydligt snabbare än så.

31 procent hävdar att de använder tecken i en följd som inte är ett ord när de väljer lösenord, något som är avsevärt bättre. Men det kräver dock fortfarande att vissa viktiga förutsättningar är uppfyllda för att klassas som säkra lösenord.

– Det är bättre att använda sig av slumpmässiga tecken eftersom de är svåra för någon att gissa sig till och dessutom försvårar vid brute-force-attacker. Man måste emellertid tänka på att man måste komma upp i antal tecken eftersom korta lösenord lätt knäcks. Man bör även överväga att använda sig av en kombination av små och stora bokstäver, siffror och specialtecken, säger Albin.

Mest oroväckande i undersökningen är att en fjärdedel av svenskarna (24 procent) uppger att de använder samma lösenord till sin email som till andra tjänster på nätet. Bland unga mellan 16-29 år har nästan hälften (46 procent) samma lösenord till mailen som till andra tjänster.

Även om få kanske sitter på lika hemlig information som CIA-chefen eller Hillary Clinton , så är ens privat mailkonto bland det mest kritiska man förfogar över ur ett integritets- och säkerhetsperspektiv.

– Det otäcka med att använda samma lösenord är ifall sker ett dataintrång på ett forum där du är medlem så kommer angriparna över lösenordet till din mail. Något som innebär att angriparen kan återställa lösenord för alla tjänster som du har kopplade till din mail. Du riskerar då förutom att någon läser din mail, att förlora kontrollen över dina konton på andra tjänster och att någon utger sig för att vara dig på nätet, avslutar Albin.


Om undersökningen

Undersökningen är genomförd 2015 av undersökningsföretaget Ipsos på uppdrag av Sentor. Antalet svarande är 1001 personer och resultatet är riksrepresentativt och statistiskt säkerställt.

* * *

Relaterad information

För mer information om hur ens lösenord kan exponeras och vad man ska tänka på när man väljer ett säkert lösenord:

8 tips på hur man väljer ett säkert lösenord

3 exempel på hur ens lösenord kan exponeras

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00