Hem Nyheter ​Ledamot i Huaweis kinesiska styrelse: Lokala [Sveriges] lagar har företräde framför kinesisk underrättelselag

​Ledamot i Huaweis kinesiska styrelse: Lokala [Sveriges] lagar har företräde framför kinesisk underrättelselag

Publicerat av: Redaktionen

I ett reportage som sändes i Sveriges Radios program Godmorgon världen den 1 november, berättar Jiang Xisheng, styrelseledamot och veteran i kinesiska Huawei, att företaget alltid kommer att följa lokala lagar och att den omtalade kinesiska underrättelselagen från 2017 missförstås.

​Ledamot i Huaweis kinesiska styrelse: Lokala [Sveriges] lagar har företräde framför kinesisk underrättelselag 2

Sveriges Radios korrespondent i Kina, Björn Djurberg, besökte i oktober Huaweis huvudkontor i Shenzhen i södra Kina

Sveriges Radios korrespondent i Kina, Björn Djurberg, besökte i oktober Huaweis huvudkontor i Shenzhen i södra Kina och reportaget sändes i Godmorgon världen söndagen den 1 november 2020. I reportaget ställdes många detaljerade frågor kring vem som egentligen äger Huawei, vilket inflytande kinesiska staten har samt hur den omtalade kinesiska säkerhetslagen från 2017 påverkar företaget.

Bland annat sades:

  • Den kinesiska underrättelselagen från 2017 missförstås ofta. Jiang Xisheng, styrelseledamot i Kinesiska Huawei slår fast att, oavsett vad lagen kräver, så skulle företaget aldrig göra något som strider mot lokala lagar där man har verksamhet.
  • Huawei är ett privatägt företag som styrs av de anställda och även om det finns en lagstadgad partirepresentation inom företaget har inte partiet inflytande över verksamheten.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>