10 appar om året gör skillnad för Autoliv
Hem Teknik 10 appar om året gör skillnad för Autoliv

10 appar om året gör skillnad för Autoliv

Publicerat av: Redaktionen

Svenska Autoliv är världsledande när det gäller bilsäkerhet och har allt från krockkuddar till bilbälten.

10 appar om året gör skillnad för Autoliv

Företagets lösningar används av alla de stora biltillverkarna i världen och de har över 65 000 medarbetare i 27 länder.

Men storleken och ett antal sammanslagningar i ryggen gör också att IT-miljön varit komplex. Även om det är först de senaste åren som low-code fått sitt stora genombrott har Autoliv varit tidigt ute med sitt målmedvetna arbete under tio år för att förenkla och effektivisera applikationsutvecklingen tillsammans med OutSystems.

Autoliv har i stor utsträckning satsat på att använda färdiga lösningar direkt från hyllan, men eftersom organisationen många gånger frågar efter skräddarsydda alternativ, behöver man kunna möta detta. Dessutom har önskemålen varit att dessa applikationer utvecklas allt snabbare och när de väl var klara, tog de mycket tid från IT för att underhålla alla producerade applikationer.

Bytte ut gamla applikationer

För att lösa detta bestämde sig Autoliv för tio år sedan att byta ut gamla applikationer som fanns runt om i organisationen och ersätta dessa med mer skalbara webbaserade applikationer. Till sin hjälp hade företaget OutSystems, som med sin visuella utvecklingsapproach och snabba inlärningskurva passade som handen i handsken.

De applikationer som utvecklats med hjälp av OutSystems har tagits emot väl av användarna, som rankar de högre än de tidigare applikationer som funnits. En annan viktig del har varit den flexibilitet som OutSystems gett när det gäller att hantera applikationer under hela livscykeln och strömlinjeforma arbetsmoment som tidigare tagit mycket tid för Autoliv, exempelvis utrullningar och uppdateringar av applikationer.

Startade kompetenscentrum

Nu tio år senare, har Autoliv utvecklat över 100 applikationer med OutSystems, och applikationerna används av olika delar av organisationen runt om i världen. Autoliv har inrättat ett OutSystems Center of Excellence, som har sju utvecklare som stödjer andra runt om i världen att utveckla applikationer. Centret kan genom att återanvända mallar och olika komponenter korta ner tiden det tar att utveckla applikationer.

”Vårt OutSystems Center of Excellence har sju applikationsutvecklare som stöttar och utbildar våra utvecklare runt om i världen. De erbjuder allt från återanvändbara mallar till bibliotek för att säkerställa att man inte behöver uppfinna hjulet igen,” säger Tony Dore på Autoliv. ”Det går också snabbt att få in nya utvecklare i verksamheten, där vi med utbildningsresurser och workshops klarar det på några få veckor.”

Loggar allting

De produkter som Autoliv gör, kan vara skillnaden mellan liv och död, och därför har företaget en rigorös kvalitetskontroll kring mjukvaruutrullningar. Det involverar bland annat ”fyra ögon”-processen, där en kollega alltid går igenom ny kod innan en utvecklare kan rulla ut den. Med Outsystems loggas allting och många av kvalitetskontrollerna har automatiserats.

Många av de applikationer som Autoliv skapat med OutSystems är webbaserade men allt fler blir nu mobila applikationer. Ett sådant exempel är”iApprove”, som är en mobil app för alla olika typer av godkännanden inom organisationen.

Alla typer av enheter

OutSystems responsiva användargränssnitt gör det enkelt att bygga appar som fungerar på mobiler, surfplattor och stora skärmar, och det går att bygga för Android och iOs på en och samma gång. Autoliv kan på detta sätt skapa de applikationer som behövs för att de med sina produkter ska fortsätta rädda liv på vägarna varje dag.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>