Nätdejting ny arena för brottslighet
Hem NyheterEfter Jobbet Nätdejting ny arena för brottslighet

Nätdejting ny arena för brottslighet

Publicerat av: Redaktionen

Enligt en ny undersökning, Norton Online Dating Risks Report, från säkerhetsföretaget Norton by Symantec söker varannan ung svensk kärleken på nätet. Men nätdejting har även sina mörka sidor. I undersökningen framkommer det att nästan hälften av alla unga svenskar som dejtar på nätet har utsatts för spam och bedrägerier. En av fem uppger dessutom att de har blivit pressade på pengar.

Den 14 februari infaller årets största kärlekshögtid – alla hjärtans dag. Fler än någonsin söker partner på nätet via dejtingsajter eller appar. Men det finns också många faror. I Nortons undersökning från januari 2016 framkommer det att 46 procent av alla unga svenskar (18-34 år) utsätts för spam och bedrägerier i samband med onlinedejting. Det är vanligare att män drabbas, 54 procent, jämfört med kvinnor, 38 procent.

En av fem (20 procent) säger sig även ha varit i kontakt med en person som visat sig ha en falsk profil och var femte (20 procent) ung nätdejtare uppger att de har blivit pressade på pengar. Det är vanligare att män drabbas (24 procent) jämfört med kvinnor (16 procent).

 • Nätkriminella dras till platser där många människor är aktiva, vilket gör dejtingsajter till ett intressant mål när man är ute efter snabba pengar. Även om det finns många nätdejtare som inte har något ont
  Computer keyboard key with find love and heart icon concept for online internet dating

  Computer keyboard key with find love and heart icon concept for online internet dating

  uppsåt så är det viktigt att vara vaksam och försiktig innan man delar känslig eller personlig information, säger Ola Rehnberg, säkerhetsexpert på Norton.

Mer än en fjärdedel ljuger om sig själva på dejtingsajter

Hela 27 procent uppger att de har ljugit om sig själva på en dejtingsajt. Det är vanligare att män (32 procent) ljuger om sig själva jämfört med kvinnor (23 procent). Vanligast är att man ljuger om vikt (27 procent) och var man bor någonstans (24 procent). Mer än en fjärdedel (27 procent) har hotats och pressats på pengar för att nakenbilder inte ska publiceras på nätet. Fler än en av tio (11 procent) har någon gång fått bilder publicerade på nätet mot sin vilja.

Nortons 6 tips för säker nätdejting:

 1. Börja med att hitta på ett nytt användarnamn när du registrerar dig, som du inte har på andra internetkonton – då minskar risken för att någon hittar dig i andra sociala medier.
 2. Skapa en ny och unik mailadress att använda för att registrera ditt dejtingkonto. Trots att många dejtingsidor lovar anonymitet för sina medlemmar kan en unik mailadress skydda dig.
 3. Se upp för konstiga, osammanhängande svar eller önskemål om finansiellt stöd och undvik att klicka på länkar när du chattar med nya kontakter – det kan vara tecken på att du får bluffmeddelanden från bedragare.
 4. Var försiktig och uppmärksam när du använder webbkamera – någon kan spela in dig via din dators kamera och använda det i utpressningssyfte.
 5. När det är dags för ett telefonsamtal med din dejt, skapa ett gratiskonto på till exempel Skype – då slipper du ge ut ditt telefonnummer innan du känner dig bekväm med att göra det.
 6. Välj en ansedd, välkänd webbplats och kontrollera sekretesspolicy för att se hur tjänsten kommer att hantera dina data.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>