Tekniken som gör världen bättre

[Krönika] Vi lever i flexibilitetens tid. För vissa av oss börjar arbetsdagen när vi kopplar upp oss från pendeltåget.

Andra delar sin arbetstid mellan kaféer och klassiska kontor. Framväxten av det mobila kontoret har gett oss möjligheter som var otänkbara för bara något decennium sedan. Den gör vårt arbete effektivare och trevligare – och sparar dyrbar energi. Jag skulle faktisktkreativitet vilja säga att den gör världen bättre.

Det är lätt att ta vår flexibilitet för given och glömma att den faktiskt förutsätter fantastisk innovation – utan den avancerade teknik som gömmer sig i våra laptops skulle vi fortfarande vara fast vid våra skrivbord från morgon till kväll. Men hur många av oss känner till funktionerna som ligger bakom vår flexibilitet? Med tanke på hur sällan vi får läsa i media om hur våra mobila enheter faktiskt fungerar så är det allt för få.

Jag tycker att innovationerna som möjliggör vår flexibla livsstil förtjänar att lyftas fram. Därför är jag mycket tacksam över att ha fått äran att, i en serie kortare texter för IT-kanalen, dela med mig av några intressanta fakta om den teknik som döljer sig inuti våra laptops. Ni kommer i mina kommande inlägg att få läsa om allt från de stenhårda köldtester som Lenovos laptops utsätts för, till hur vi har gått till väga för att skapa en perfekt digital penna.

Med Intelligent sensing technology.

Intelligent sensing technology är en teknik som studerar användarens datoraktivitet och sedan anpassar datorns strömförbrukning efter användarens behov. Med hjälp av denna teknik blir våra datorer mer strömsnåla. Det låter ganska enkelt va? Faktum är att det är väldigt komplicerat.

Tekniken bygger på en komplex algoritm som studerar användarens aktivitet och en accelerometer som avläser användarens rörelsemönster. Genom att samla in information om användarens aktivitet kan datorn själv analysera hur den effektivast sparar energi. Detta gör att datorn till exempel automatiskt går in i viloläge när den lyfts upp och förflyttas, och automatiskt återgår till aktivt läge när den ställs ned igen. På detta vis förlänger vi batteritiden på Lenovos ThinkPad Yoga med upp till 70 procent – och skapar en ännu unikt intuitiv användarupplevelse.

Det är sådan teknik som gör världen bättre.

Pasi Välimaa, Client Technologist ansvarig företagsprodukter på Lenovo Sverige

 

 

 

 

Post Comment