144 procent mer skadlig kod enligt Check Point

Nästan alla företag är drabbade av skadlig kod. Och trenden går inte åt det ljusare hållet, enligt en Check Point-rapport som torde vara en effektiv ögonöppnare för dina kunder.

Checkpoint Software har släppt sin rapport kring it-säkerhetsläget som de ser det och det är ingen munter läsning. Men för dig som säljer just it-säkerhet är det en rätt användbar läsning.

Ett återkommande svar när IT-Kanalen frågar leverantörer av it-säkerhet om deras partners främsta utmaning är ”att öka medvetenheten hos kunderna”. Och även om de naturligtvis finns en strikt affärsmässig drivkraft bakom det svaret torde det vara uppenbart att många företag faktiskt inte är tillräckligt medvetna om de hot it-miljön och företagets information utsätts för.

En rapport som den här kan hjälpa till att öppna ögon och hjälpa dig att etablera nya kundrelationer eller utveckla befintliga.

Rapporten bygger på analyser av mer än 200 000 timmars datatrafik från 9000 gateways hos närmare 1000 organisationer i 122 länder. Här är några snabbfakta:

  • Skadlig kod fanns hos 84 procent av företagen
  • Nedladdning av skadlig kod ökade trefaldigt mellan 2012 och 2013
  • Okända hot ökar med 144 procent mellan 2012 och 2013. En stor del av den typen av kod finns i pdf-dokument som laddas ned.
  • Minst en dator var bot-infekterad hos 73 procent av företagen, upp från 63 procent 2012.
  • 77 procent av bot-applikationerna var aktiva i fyra veckor är längre och kommunicerade var tredje minut.
  • Möjliga dataläckage upptäcktes hos 88 procent av företagen – upp från 54 procent 2012.

Samtidigt understryker rapporten att användarna fortfarande är en stor risk, eller snarare deras beteende. Främst handlar det om att medarbetare lockas att öppna till synes ofarliga filer som skickas som e-postbilagor. Leverantören ser också ett ökat hot mot användarapplikationer. Störst ökningar i antalet attacker såg de mot Adobe Flash och Reader, samt mot mediaspelaren VLC. Microsoft-plattformen är dock alltjämt det överlägset största målet, med minst en attack hos 67 procent av de undersökta företagen.

Check Points sverigechef Lars Berggren kommenterar rapporten i ett pressmeddelande:

– Vår rapport ger ett helikopterperspektiv på hur infiltrerade och sofistikerade de nya hoten är. Företag blir ofta förvånade över hur allvarliga bot-infektioner och de olika hot som lurar i deras nätverk är.

Hela rapporten finns på www.checkpoint.com/securityreport

Post Comment