3 av 5 organisationer föredrar europeisk cybersäkerhet, visar Clavisters undersökning
Hem Säkerhet 3 av 5 organisationer föredrar europeisk cybersäkerhet, visar Clavisters undersökning

3 av 5 organisationer föredrar europeisk cybersäkerhet, visar Clavisters undersökning

Publicerat av: Redaktionen

– Clavister, en branschledare inom europeiska cybersäkerhetslösningar för driftskritiska tillämpningar, har tagit fram en rapport med en ny marknadsundersökning som visar att 60 procent av organisationerna ser europeisk cybersäkerhet som viktig för sin verksamhet.

Clavister samarbetade med brittiska Coleman Parkes Research för marknadsundersökningen, som genomfördes under september 2022 och skickades ut till 500 organisationer inom offentlig sektor, energi och samhällsservice och detaljhandel samt till segmentet små och medelstora företag.

Rapporten sammanfattar deras svar och ger goda insikter i Europas cybersäkerhetstillstånd, vilken beredskap som finns för att hantera hybridarbete och vilka förändrade teknikkrav som Rysslands krig mot Ukraina har medfört.

Några av de viktigaste resultaten från Clavisters undersökning är som följer:

  • 3 av 5 organisationer föredrar europeisk cybersäkerhet, visar Clavisters undersökningBara en av tre organisationer anser att de är väl förberedda för att skydda sina distans– och hybridarbetare.
  • Enbart under 2022 hade en tredjedel av alla organisationer genomfört förändringar inom sin infrastruktur medan ytterligare 50 procent planerar att investera ytterligare i cybersäkerhet.
  • 66 procent av energi- och samhällsserviceleverantörerna sade att de har omvärderat sina säkerhetsåtgärder och att de tittar på hur de kan förbättra sin cybersäkerhet.
  • Molnbaserad cybersäkerhet växer snabbt, och hälften av de undersökta organisationerna säger att de redan tittar närmare på en molnbaserad strategi.
  • 81 procent av organisationerna inom offentlig sektor överväger aktivt eller funderar på flera lager av cybersäkerhet för att förbättra sitt skydd.

Undersökningen visade att företag och beslutsfattare inom alla sektorer tar de nya omvärldshoten på största allvar.. Oavsett om det handlar om vikten av att cybersäkerhetsprodukter och -tjänster utvecklas i Europa eller om att dra nytta av fördelarna med ”Zero Trust”- och molnbaserad säkerhet, tar verksamheterna viktiga steg för att omvärdera sin inställning till cybersäkerhet.

Europeiska investeringsbanken släppte nyligen en rapport som lyfte behoven att utveckla ett oberoende europeiskt ekosystem inom cybersäkerhet, och varnade då också för en underfinansiering i produkter och lösningar över hela linjen. EU har också identifierat att digital suveränitet kommer bli en av de viktigaste strategiska faktorerna i en nära framtid och att Europa behöver öka sina investeringar för att förbättra sin cybersäkerhetsprofil.

”På grund av det rådande geopolitiska klimatet och de växande cyberhoten mot olika verksamheter börjar vi se en skillnad i hur investeringar inom detta område påskyndas. Samtidigt blir utrullningen av lösningar med europeiskt ursprung allt viktigare och hamnar allt högre upp på organisationers prioriteringslistor,” säger John Vestberg, Clavisters vd.

”Utan tvekan står europeiska organisationer inför ett nytt cybersäkerhetslandskap idag – vilket kommer att ha långsiktiga återverkningar. Det är viktigt att komma ihåg att cyberhot inte bara påverkar vår utrustning och vårt arbete, utan att de också får effekt på vårt samhälle i stort. Jag förväntar mig att medvetenheten kring cybersäkerhet och risker kommer att spridas alltmer i närtid, särskilt i Europa, med tanke på den nya geopolitiska dynamiken som vi nu upplever,” avslutar John Vestberg.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>