Trettio år av samarbete och digital utveckling
Hem Teknik 30 år av samarbete och digital utveckling

30 år av samarbete och digital utveckling

Publicerat av: Redaktionen

SBF, Sveriges Begravningsbyråers Förbund, firar 100 år under tre festfyllda dagar i maj.

Under 30 av de åren har de samarbetat med Wolters Kluwer – och idag låter programmet Boutredning 95 procent av förbundets medlemmar jobba effektivt i det nya digitala landskapet.

I år fyller SBF, Sveriges Begravningsbyråers Förbund, 100 år. Det firas under en tre dagar lång förbundskongress i maj, där över 500 personer och 40 utställare kommer ta del av seminarier, event och överraskningar.
Ulf Lerneus SBF

– Vi ser verkligen fram emot att träffas och fira vårt 100-årsjubileum och diskutera hur vi som bransch fortsätter framåt. Mycket har hänt de senaste åren i och med pandemin, och jag är glad att det resulterat i hållbara digitala lösningar som underlättar för människor, säger Ulf Lerneus, förbundsdirektör i SBF.

Digitala arbetssätt ger värde
Begravningsbranschen har liksom många andra behövt hitta nya arbetssätt under pandemin. Man har bland annat börjat erbjuda distansdeltagande på begravningar – en trend som inte verkar avta i takt med att samhället återgår till fysiska möten.

Trettio år av samarbete och digital utveckling– Branschen har utvecklats till en nivå vi inte hade kommit till förrän 2026 om det inte vore för pandemin. Vi har sett ett enormt behov av direktsända begravningar, och det fortsätter även nu. Många bor utomlands eller kan av andra anledningar inte ta sig till platsen fysiskt, och då är det fantastiskt att kunna lösa det digitalt och möjliggöra för fler att få ta avsked från sin anhöriga.

Även Wolters Kluwers program Boutredning har under åren underlättat i övergången mot ett mer digitalt arbetssätt för branschen.

Genom att hantera all administration kring boutredningar och ett logiskt processflöde kan begravningsentreprenören eller juristen utföra arbetet direkt i programmet och låta fokus hamna på människan.

– Förr använde man papper och penna och var ute hos kunden och gjorde bouppteckningen. Idag väljer fyra av tio att träffa begravningsentreprenören digitalt, och uppgifterna skrivs in direkt Boutredning som dessutom räknar ut och för över uppgifter automatiskt till nästa steg. Det är ett otroligt smidigt och effektivt verktyg som låter oss fokusera på människan i sorg, säger Ulf Lerneus.

Trettioårigt samarbete
Wolters Kluwer har samarbetat med SBF sedan 90-talet och idag jobbar 95 procent av förbundets 425 anslutna byråer i programvaran Boutredning med både bouppteckning, arvsskiften och juridik. Tillsammans har man skapat goda förutsättningar för ett modernt arbetssätt.

– Samarbetet har varit otroligt bra under våra runt 30 år tillsammans. Wolters Kluwer var först med att digitalisera viktiga delar i vår arbetsprocess och man har verkligen förståelse för de som dagligen arbetar i programmet och de människor vi hjälper. Vi ser fram emot att samarbeta i 30 år till, säger Ulf Lerneus.

När behovet för ett boutredningsprogram uppstod var Wolters Kluwer måna om att utveckla det tillsammans med experter i branschen. Att tidigt involvera SBF var viktigt för att få rätt innehåll och utforma ett effektivt digitalt arbetsverktyg. Samarbetsformen där kunden står i fokus vid utvecklingen är idag standard.

– Man kan säga att vi tillsammans med SBF var pionjärer inom att utveckla tillsammans. I nära samarbete kunde vi sedan lansera det första boutredningsprogrammet på marknaden 1991. Vi har haft förmånen att jobba ihop och träffas på SBF:s event genom åren, och vi ser självklart fram emot att vara med och fira 100-årsjubiléet, säger Jörgen Allgulander, produktspecialist och ansvarig för Boutredningsprogrammet på Wolters Kluwer avslutningsvis.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>