3D-skrivare växer till 103 miljarder kronor 2018

Marknaden för 3D-skrivare kommer att vara värd drygt 16 miljarder dollar om fyra år, enligt analysföretaget Canalys. Ett område värt att beakta, med andra ord.

Makerbot
En 3D-skrivare från Makerbot på Dustin Expo 2014.

Om du inte har förstått det hittills så får du en liten uppdatering här: 3D-skrivare kommer att bli jättestort!

Enligt analysföretaget Canalys växer marknaden med drygt 45 procent år-över-år fram till 2018, och landar på ett värde av 16 miljarder dollar – motsvarande cirka 103 miljarder kronor – från 2014 års uppskattade 3,8 miljarder dollar. Värdet ligger dels i själva skrivarna, dels i tjänster och material.

– 3D-skrivare har gått från att vara en hajpad, men obeprövad tillverkningsteknik till en teknologi som kan producera verkliga, innovativa, komplexa och robusta produkter, säger analytiker Tim Shepherd.

Anledningarna till att marknaden nu tar fart är flera, säger Canalys. Bland annat har tekniken förfinats vilket ger kortare ”utskriftstider”, och priserna har sjunkit till en nivå som är rimliga för såväl konsument- som företagsmarknaden.

Tim Shepherd konstaterar också att marknaden kommer att förändras kraftigt de närmaste åren, med aktörer som ger sig in i området. Såväl stora bjässar som HP som helt nya aktörer.

– Det är en marknad som utvecklas fort, men den är ännu i sin linda.

Post Comment