Hem KRÖNIKA 4 trender som garanterat kommer att dominera 2020

4 trender som garanterat kommer att dominera 2020

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] 5G blir motorn för en mängd teknikinnovationer under nästa decennium.

4 trender som garanterat kommer att dominera 2020 3Redan 2020 kan vi räkna med olika typer av nya bärbara enheter, smarta lösningar vid kanten av nätverken och högre upplösning för bilder och video, skriver Dynabooks Kenni Ramsell.

För tio år sedan kunde man inte beställa en taxi med en app eller betala genom att peta på en liten låda med ett betalkort. Både konsumenter och företag har kunnat dra nytta av en stor mängd tekniska innovationer under 10-talet.

Mest utmärkande för det innevarande decenniet är kanske utrullningen av 4G. Den nya mobilstandarden möjliggjorde en mängd nya tillämpningar, som strömmande innehåll.

Mycket av utvecklingen de senaste åren har handlat om ökad mobilitet. Apples lansering av iPad 2010 kom att bli symbolisk för decenniet. Det året ägde bara 17 procent av alla en smart mobil.

Det finns även nya teknikområden som ännu inte nått full potential, till exempel IoT (Internet of Things). Cisco förutspådde 2011 att det skulle finnas 50 miljarder uppkopplade enheter 2020. Nu förutspår de flesta experter cirka 20 miljarder uppkopplade enheter.

Vad kommer att hända under nästa decennium? Det visar sig, här är i alla fyra teknikområden som med största säkerhet slår igenom på bred front redan 2020.

Räkna med 5G överallt

Nästa år kommer flera teleoperatörer att rulla ut 5G och ett flertal 5G-kompatibla mobiler kommer ut på marknaden. Konsumenter och företagsanvändare får en chans att utforska fördelarna med den nya mobilstandarden.

5G innebär inte bara snabbare nedladdningar. Ökad kapacitet, bättre anslutningar, högre hastighet och minskad fördröjning blir en katalysator för IoT. Andra teknikområden, som edgelösningar, bärbara enheter av olika slag och 8K-upplösning för skärmar får en skjuts med införandet av 5G.

Fler och mindre bärbara enheter

Bärbara enheter av olika slag, så kallade ”wearables”, blir allt vanligare, inom allt fler branscher. Utryckningsverksamhet är ett exempel. Polisen, brandkårer och ambulansorganisationer börjar dra nytta av nya mobila lösningar för att öka säkerheten och hantera olika situationer på bättre sätt. Exempel på enheter av det här slaget är allt från smartklockor, till smarta kläder och kroppsnära enheter.

Mer drag vid kanten

Edge computing är benämningen på en typ av lösningar som går ut på att ha så mycket beräkningskapacitet som möjligt ute vid kanten av nätverken. Det minskar behovet av att överföra data och även fördröjningar. Edge computing är en naturlig lösningsmodell för till exempel IoT och för nya typer av bärbara enheter (wearables), vilket i sin tur innebär att 5G blir intressant som kommunikationsteknik.

Mobila edgelösningar har potential att bli lika revolutionerande som användningen av bärbara datorer och smartmobiler en gång var

Riktig hög upplösning

8K är i klartext benämningen på väldigt hög upplösning för bildskärmar, och även för annan utrustning, som kameror av olika slag. Att den här typen av utrustning blir möjlig hänger ihop med utrullningen av 5G, som underlättar överföring av högupplösta bilder och videoklipp. Det är inte bara tv-program och högupplöst video som drar nytta av 8K. Avancerad ansiktsigenkänning, smarta övervakningslösningar, fjärrdiagnoser inom sjukvården och gruvdrift är andra användningsområden.

AV: Kenni Ramsell, Nordenchef på Dynabook

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>