5 CES-produkter som visar vägen

Vi kunde inte vara där. Du kunde inte vara där. Men lyckligtvis var en hel drös andra människor på plats på CES-mässan och kunde rapportera om alla nya, spännande prylar som snart dyker upp i kanalen (och en del som kanske aldrig gör det).

IT-Kanalen lyfter fem av de viktigaste nyheterna från CES (Consumer Electronics Show) i Las Vegas andra veckan i januari, de som kan bli drakvältare eller åtminstone hyggliga, lönsamma storsäljare. Och de som visar vart utvecklingen är på väg.

Samsung Galaxy Note Pro

Samsung Galaxy Note Pro

Hur utvecklar man surfplattekonceptet? Well, ett sätt är att göra dem mindre, som många gjort på senare tid och etablerat 8-tum som en ny standard. Ett annat sätt är att göra dem större. Apple lär ju ha en 12-tums-Ipad på gång, enligt rykten. Men Samsung har verkligen inte bara en, utan två stora plattor: Galaxy Note Pro och Tab Pro. Fast noga räknat är det samma platta i grunden. Note pro kommer med penna och Tab Pro utan.
Är 12-tum en bra storlek hos en platta? Well, inte ens Samsung tror att det kommer att bli någon storsäljare, utan siktar in sig på en tämligen nischad målgrupp med de nya plattorna.

Oculus Rift

Oculus Rift

Den här klumpiga manicken lär inte bli någon storsäljare i första taget, men den passar rätt bra in en utveckling som redan har börjat och som enligt bland andra Gartner pekar på som en reell, kommande möjlighet för kanalen: förstärkt verklighet, eller augmented reality.
Nu är förstås Rift-burken avsedd för spelbruk och för att göra upplevelsen av virtuella världar mer verklighetsliknande. Men räkna med att tekniken kommer att hitta ut hos företagen också. Oculus Rift visades för all del första gången på CES-mässan för ett år sedan, men sedan dess har den utvecklats och – får man förmoda – ytterligare närmat sig en plats i butikshyllan.

ZTE Projector Hotspot

ZTE Projector Hotspot

Den lilla projektorn från ZTE kanske inte är någon drakvältare direkt, men den får representera den drivkraft och innovation som finns hos kinesiska, för oss i Sverige tämligen okända tillverkare.
Fast projektorn i sig är tvivelsutan spännande. Den kan projicera en 1080p-bild med hygglig kvalitet, enligt nättidningen Engadget och dela ut åtta wifi-anslutningar. Operativsystemet är Android.

Toshiba Chromebook

Chromebook från Toshiba, Lenovo

Chromebook är det omöjliga konceptet som blev oumbärligt. Låga priser, enkelt handhavande och med ett system som från början är byggt med tanke på samarbete har kategorin haft stora framgångar inom framför allt utbildningssektorn. Samsung, Acer och HP har redan maskiner. I år kommer modeller även från Lenovo, som den skolanpassade ThinkPad X131e, och Toshiba Chromebook.

Razer Nabu

Razer Nabu

Egentligen handlar den här produkten, ett fitnessarmband, inte så mycket om sig själv som om den trend den är en del av: Fitness-tech-tillbehörs-trenden. Razer är en bra representant eftersom de aldrig ägnat sig åt den här typen av produkter förut. De är ju speltillbehörstillverkare. Men bärbar it, ”wearables”, är hett hett hett och kategorin ser många nya aktörer. Och det stannar givetvis inte vid armband utan inkluderar också klockor och glasögon.

Post Comment