Hem Säkerhet 5G betyder fler affärsmöjligheter – men även fler säkerhetshot

5G betyder fler affärsmöjligheter – men även fler säkerhetshot

Publicerat av: Redaktionen

I takt med att 5G-tekniken snart rullar ut kommer nya möjligheter att öppnas upp för både företag och samhället i stort.

5G betyder fler affärsmöjligheter – men även fler säkerhetshot 2

Kenni Ramsell, Nordenchef på Dynabook

Men med ny teknik följer även risker vi måste ta höjd för. Det skriver Kenni Ramsell, Nordenchef på Dynabook.

Det har skett flera omvälvande tekniska framsteg det senaste decenniet. Under kommande decennium (som nu inletts) kommer 5G att vara den stora tekniska katalysatorn.Tekniken kommer att innebära ökad kapacitet, bättre anslutningar, högre hastigheter och minskad latens. Något som innebär att vi äntligen kommer kunna se en storskalig implementering för IoT – sakernas internet. 5G kommer även gagna både molntjänster och det vi kallar för edge computing, bara för att nämna några områden. Den nya tekniken utgör en stor möjlighet för företag att omvandla sin verksamhet och infrastruktur digitalt.

Men i takt med att företag blir allt mer sammankopplade skapas fler tänkbara säkerhetshot när cyberbrottslingar riktar sig mot det växande antalet 5G-anslutna slutpunkter. Efterfrågan på säkerhetslösningar kommer att ge upphov till ny teknik, främst mobila edge computing-lösningar, som möjliggör att data kan krypteras lokalt och översättas till ett kommunikationsprotokoll innan de skickas till nätverken via molnet.

Med säkerhet som högsta prioritet innebär tillväxten av 5G att användningen av mobila edge computing-lösningar som stärker de yttre försvarslagren i nätverken kommer att öka. Det finns också andra fördelar med edge computing. Som namnet antyder hjälper det att skapa en mer effektiv och produktiv mobil arbetskraft genom att bearbeta data i nätverkets ytterkant, vilket minskar dataspill och belastningen på molntjänster. Sådana lösningar kan också stödja introduktionen av IoT-aktiverade partnerenheter till företag, där många kommer att få fotfäste när 5G blir allmänt tillgänglig. Wearables är kanske det mest uppenbara exemplet på detta.

Det ligger inom ramen för 5G att fungera som katalysator bakom tillväxten av nya och kommande tekniker som kommer att vara av yttersta vikt under de kommande åren. Mobila edge computing-tjänster och andra lösningar kommer att dra stor nytta av 5G, och det är sådana tekniker som kan hjälpa företag att maximera 5G:s potential – både ur ett mobilitets- och säkerhetsperspektiv.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>