Över 30 procent av Sveriges urbana nätverk är överbelastade, och med en konstant ökning av datakonsumtion kommer de att försämras markant om inte investeringar i ny teknologi görs.
Nya analyser pekar på hur 5G kan vara räddningen, även i lågbefolkade områden.
Datakonsumtionen i Sverige ökar kontinuerligt, och med strömningen av 4K-video och användandet av krävande mobilspel, Facebook och Instagram och mobila hotspots, ställs allt högre krav på vår infrastruktur. Det gör också det stigande antalet enheter som får tillgång till vårt delade nätverk varje dag.
På många platser i Sverige är nätverken kraftigt belastade. Detta går att se i den senaste analysen av det svenska telekommunikationsnätverket som gjorts av företaget Tutela Technologies, som är specialiserade på analys av telekommunikationsdata.
Här har nätverksbelastningen undersökts via över 16 miljoner nedladdningstester i Skandinavien från över 500 000 användare, varav 320,000 i Sverige.
Studien visar att över 30 procent av svenska telekommunikationsnätverk i urbana områden är överbelastade, vilket resulterar i begränsade hastigheter och laddningstider för bland annat filmer.
”Nätverksbelastning kommer att vara en av de största utmaningarna för teleoperatörer de kommande åren, och det är särskilt svårt att förklara för kunder som idag alltid förväntar sig ett robust och stabilt nätverk,” säger Tom Luke, VP på Tutela Technologies.
5G kan vara svaret
Tutela mäter belastning i form av två mätvärden: hur mycket hastighet som förloras under de mest krävande timmarna på dygnet, och hur ofta en anslutning är långsammare än 1,5 Mbps (nödvändigt för enkla saker som att strömma material i SD-kvalitet). Här kommer bland annat Tele2-kunder i Kinda att uppleva en av de största försämringarna i hastighet med över 73 procent, och i bara 3,5 procent av fallen kommer hastigheten att vara under 1,5 Mbps – eller motsvarande nästan 13 gånger så lågt som den vanliga hastigheten i Skandinavien.
- Kinda, Tele 2
- Färgelanda, Tele 2
- Åstorp, Tele2
- Surahammar, Telenor
- Högsby, Telenor
- Hällefors, Telenor
- Knivsta, Telenor
- Enköping, Telenor
- Tierp, Tele2
- Tomelilla, Telenor
Enligt Tom Luke på Tutela Technologies är den kommande 5G-teknologin möjligtvis lösningen för dessa områden. 5G testas för närvarande i Stockholm, men teknologin kommer att kunna hjälpa många andra enheter i begränsade områden även utan de stora investeringarna.
”Framtida generationer av anslutna enheter kommer alla att stöda 5G, och den nya standarden kommer att ge högre hastigheter och bättre hantering av många fler anslutna enheter. Det betyder att den vanliga konsumenten i mycket lägre grad kommer att se sina internethastigheter falla under de timmar som alla andra har tillgång till nätverket”, säger Tom Luke.
Han tillägger: ”Det kommer till exempel att bli enklare för Tele2 att stöda sina belastade nätverk i bland annat Kinda och Färgelanda, och på så sätt skapa ett bättre nätverk för sina kunder och därmed en mer attraktiv närvaro i dessa kommuner”.
I de andra Skandinaviska länderna är överbelastade nätverk också ett problem. I Norge är till exempel nästan fem procent av nätverken belastade. I Danmark är motsvarande siffra närmare tio procent.