5G Ride fortsätter rulla 2021
Hem Nyheter 5G Ride fortsätter rulla 2021

5G Ride fortsätter rulla 2021

Publicerat av: Redaktionen

Efter framgångsrika tester med självkörande, 5G-uppkopplade fordon under 2020 tar projektet 5G Ride nästa steg under 2021.

5G Ride fortsätter rulla 2021

Den fortsatta satsningen på 5G Ride är en del av ett strategiskt initiativ från Drive Sweden, som nu får extra skjuts in i 2021 med ny finansiering från Vinnova.

Projektet leds av Urban ICT Arena – en del av Kista Science City AB – i partnerskap med Ericsson, Intel, Keolis, T-Engineering och Telia. I takt med att projektet går vidare under 2021 inleds också samarbeten med KTH, Stockholms stad och Region Stockholm.

Konceptet fokuserar på att utveckla det uppkopplade kontrolltornet (Connected Control Tower), som använder 5G för att kommunicera med självkörande fordon på allmänna vägar och på så sätt bidra till att lösningar av denna typ kan införas i reguljär trafik på ett säkert och stabilt sätt.

Kontrolltornet, 5G och självkörande teknik i kombination med elektrifiering kommer spela en viktig roll i utvecklingen av ett hållbart transportsystem som bidrar till klimatmålen i Paris-avtalet.

– En robust och säker digital infrastruktur baserad på 5G, som kopplar samman kontrolltornet med fordonsflottan är avgörande för att realisera ett hållbart, elektriskt transportsystem baserat på självkörande teknik. Medan bandbredd och latens är viktiga för saker som direktsänd video, så kommer de förbättringar 5G medför kring säkerhet och stabilitet i nätet vara helt avgörande för motståndskraften i hela systemet, säger Magnus Leonhardt, Head of Innovation på Telia Sverige.

Genom att använda 5G-uppkopplade fordon kan vi garantera att framtidens transportlösningar blir både effektiva och säkra. Nästa steg i utvecklingen av uppkopplade kontrolltorn kommer att titta på hur effektiviteten i själva transportsystemet kan förbättras. En del av detta är att använda mer data, exempelvis om färdvägen, fordonet eller styrkan på uppkopplingen. Det kommer göra det möjligt att förutse och förhindra problem, planera rutter och tidtabeller samt agera snabbare om det uppstår oförutsedda händelser.

– Urban mobilitet är ett prioriterat område för forskning och utveckling för många av våra partners. Speciellt för offentlig sektor är fokus på hållbarhet väldigt viktigt när det kommer till framtidens transportsystem. Vi är stolta över att kunna bidra till samarbeten som 5G Ride och göra vår del i att skapa smarta, gröna mobilitetssystem för morgondagen, säger Johanna Engman, VD på Kista Science City.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>