Hem Nyheter 5G-säkerhet är mer än en politisk fråga

5G-säkerhet är mer än en politisk fråga

Publicerat av: Redaktionen

5G har den senaste tiden seglat högst upp både på den politiska och den mediala agendan i Sverige och i resten av EU.

5G-säkerhet är mer än en politisk fråga 3Tekniken kommer i ännu högre utsträckning än 4G att vara en avgörande del av vår infrastruktur, särskilt för olika applikationer inom industrin, men på grund av den geopolitiska striden mellan USA och Kina har 5G hamnat i diskussionens centrum också när det gäller nationell säkerhet. Europa har dragits in i denna strid där kinesiska företag har blivit en bricka i stormakternas spel. Detta har lett till att flera myndigheter i Europa överväger att utesluta ett antal av de ledande leverantörerna av 5G-utrustning, som Huawei, från att medverka i utrullningen av 5G-nätet.

För att bedöma situationen som uppstått och förstå vilka konsekvenser detta kan få krävs en djup förståelse för 5G. Det nya frekvensspektrum som kommer att användas i 5G erbjuder en attraktiv kombination av räckvidd och hastighet/kapacitet.

Den nya avancerade antennteknologin är mycket mindre, lättare och mer energieffektiv än den för 3G och 4G, vilket möjliggör lägre miljöpåverkan. För att systemet ska kunna leva upp till sin potential borde operatörerna som sköter nätverket i princip vara fria att själva bestämma vilken leverantör de ska välja till de olika delarna av nätverkssystemet som radioaccess, signaltransportmetod som fiber och mikrovågor samt core-nätverket. De flesta operatörer föredrar att arbeta med flera olika leverantörer för att hitta bästa möjliga kombination av stabilitet, leveranstider och övergripande kostnad. Riskprofilen för olika delar av nätverket är olika, där den mest känsliga delen är core-nätverket som förvarar och processar data, användaridentifikation, betalningar eller kryptografiska nycklar. Därför bör en ordentlig riskutvärdering göras på nätverket där man identifierar områden som behöver mer skydd än andra och implementera relevanta skyddsmetoder. Exempelvis bör hantering och skydd av kryptografiska nycklar vara i fokus. Dessa aspekter nämns knappt i den politiska diskussionen och har hittills glömts bort i myndigheternas beslut.

5G-standarden tillåter fler uppkopplade enheter och möjliggör en kortare latens än tidigare. Det kräver investeringar i styrsystem för industriområden eller för smarta städer, som är platser nära applikationerna, exempelvis robotar. För det krävs mjukvara på de lokala servrarna eller ett närliggande moln. Företag kommer då att behöva förlita sig på en rad olika operatörer och tillverkare.

Om ett företag inte har sitt eget spektrum kommer det att behöva använda en operatörs nätverk, men med 5G-funktionen nätverksskivning (network slicing). Då kan företaget istället hyra delar av spektrumet eller få en garanterad uppkoppling från operatören. På det sättet kan nätverket helt separeras från andra funktioner i nätet (exempelvis andra edge- och core-funktioner) och då skapa en helt säker miljö för industriella applikationer. Att skapa en säkerhetsstruktur som stöttar detta borde vara en prioritet för svenska myndigheter framöver.

Implementation och drift av 5G får inte konkurrera mot befintliga teknologier när man gör investeringar i case som kräver mer än bara 5G-uppkoppling. Därför borde det också vara en central del av Sveriges nationella digitala strategi att bygga starka ekosystem, främja global innovation och säkerställa konkurrenskraft.

Sverige har med sin långa tradition av digital transformation och djupa kunskap en möjlighet att ta på sig ledartröjan i en mer balanserad syn på 5G-säkerhet. 5G är inte ett slutet, monolitisk system. Det består av sub-nätverk, access, transport- och kärnsystem och de ingående komponenterna kommer från många olika tillverkare som sedan integreras och hanteras av operatörerna för att skapa ett funktionellt system.

Att som nu inte separera de olika delarna av 5G-systemen och därmed stoppa möjligheten för operatörerna att använda sig av ett upplägg med flera olika leverantörer kommer att innebära ökade kostnader, försenad utrullning och att innovationstakten saktas ned.

Myndigheter bör fatta rationella och faktabaserade beslut. 5G-säkerhetsfrågan är mer mångfacetterad än vad den pågående politiska diskussionen ger sken av.

Detlef Eckert, Deep Digital Consulting

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>