6 möjligheter för kanalen i IoT-eran
Hem Trender 6 möjligheter för kanalen i IoT-eran

6 möjligheter för kanalen i IoT-eran

Publicerat av: Redaktionen

26 miljarder uppkopplade enheter. 300 miljarder i intäkter. Så målar Gartner framtiden för sakernas internet – Internet of things eller IoT. Och du står mitt i det. Här pekar analyshuset på utmaningar under resan framåt. Sex utmaningar för kunden. Sex möjligheter för dig. 

Sakernas Internet puffSakernas internet, IoT, kommer inte bara att generera en massa information. Det kommer också att skapa möjligheter för dig om it-återförsäljare och integratör. Främst kanske det handlar om att hjälpa företag att hitta sätt att samla in och utnyttja information från alla nya uppkopplad enheter, men en inte så liten del har också att göra med den infrastruktur som krävs för att hantera allt detta nya.

Om du inte har funderat på vad det innebär för dig är det hög tid att göra det. Gartner hjälper dig som vanligt gärna. De har sammanställt en rapport kring hur detta gigantiska kommer att påverka datacenter. Och därmed leverantörer av sådant som ett datacenter måste ha.

– IoT [sakernas internet, reds.] kommer att skapa enorma mängder data som måste bearbetas och analyseras i realtid. Det ställer nya krav på säkerhet, kapacitet och analys, säger Gartner-analytiker Fabrizio Biscotti i ett officiellt uttalande.

Antalet datacenter kommer att växa – något som förvisso redan sker delvis av andra anledningar och märks inte minst i försäljningen av servrar – eftersom mängden data som ska hanteras innebär att organisationer behöver arbeta med en distribuerad struktur.

– Trenden att centralisera applikationer för att minska kostnader och stärka säkerheten är inkompatibel med IoT. Organisationer måste samla in data i flera, distribuerade mini-datacenter där en första bearbetning kan ske. Relevant data skickas sedan vidare till en central sajt för ytterligare bearbetning, förklarar Joe Skorupa, Gartner.

Den här distribuerade strukturen ökar givetvis kraven på plattformar för hantering och managering, eftersom den fortsättningsvis måste ske enhetligt och centralt, inte minst av kostnadsskäl.

Gartner har naturligtvis åtskilligt mer att säga i ämnet. Men här är sex punkter som ritar den stora bilden och ger dig ingångar.

Säkerhet. Här konstaterar man kort att bara det att antalet enheter som sammankopplas och mängden information som digitaliseras innebär stora utmaningar kring säkerhet.

Företag. På motsvarande sätt ökar utmaningarna kring säkerhet för stora företag, när mängden data som produceras och hanteras ökar lavinartat. Det påverkar också aspekter som tillgänglighet och analyshuset pekar på att det i allt högre grad kommer att beröra – och riskera – kritiska realtidsprocesser såväl som personlig säkerhet.

Konsumenters integritet. När data samlas in som säger något som privatpersoners liv, exempelvis från elmätare och bilar, blir säkerhetsfrågorna kring området ur ett integritetsperspektiv än mer komplexa och viktiga. Ett intrång i de här systemen kan lätt innebära intrång i en människas integritet. Hela frågan kompliceras ytterligare av att informationen som skapar känsligheten samtidigt krävs för att kunna erbjuda bättre tjänster.

Lagring. Utmaningen är uppenbar: sakernas internet kräver enorm lagringskapacitet, samtidigt som företag måste kunna nå och utnyttja den information som samlas in på ett kostnadseffektivt sätt. Med distribuerade datacenter bli också säkerhetskopiering och återställning en särskild utmaning.

Server. Här handlar det kort och gott om möjligheter att sälja fler servrar. Den största ökningen hittar du i de branscher som har mest att tjäna på sakernas internet, konstaterar Gartner.

Datacenter, nätverk. Bandbredd, bandbredd och åter bandbredd. Dagens WAN-länkar är dimensionerade för trafik skapad av människor. Sakernas internet kommer att ställa betydligt högre krav på bandbredd in till datacenter, för att klara den enorma mängd information från sensorer som  skickas in till dem för bearbetning.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>