6 saker du bör veta för att välja rätt LAN åt ditt företag

Trådlöst finns egentligen inte.

Kanske är det lite av en överdrift – du kan ha hur många trådlösa enheter du vill, men för att få en anslutning måste något, någonstans kopplas in. Antalet trådlösa enheter på kontoret kan öka, men LAN är fortfarande hjärtat i din kommunikationsinfrastruktur, och utan LAN är ingenting möjligt. Johan Ragmo, Market Development Networks Director, NWE på ALE, förklarar att du för att välja rätt LAN måste förstå både dina affärsbehov och vad lan-network-nätverkstekniken kan erbjuda dig.

Det är inte ovanligt att en viss förvirring kan uppstå gällande den terminologi som används av leverantörerna när man talar om nätverk och Ethernet LAN-switchar, men de centrala koncepten och principerna är faktiskt ganska enkla.

  1. Anslut med rätt kabelkategori

Servrar, skrivare, datorer, WiFi-accesspunkter, IP-kameror, IP-telefoner och internetroutrar måste alla ansluta till LAN-nätverket. Utan detta kommer IP-enheterna inte att kunna ansluta till varandra – varken inom eller utanför ditt företag. Var och en av dessa ansluts till LAN via en Ethernet-kabel. Sedan år 1991 har det kommit fyra olika generationer kopparkabel, var och en med högre kapacitet och bättre prestanda – kategori 5, 5e, 6 och 6a.

Ethernet-kabel av kategori 5 var först med att möjliggöra IP-telefoni, men dagens kabelinfrastruktur är ofta minst av kategori 6. Med kategori 6a kommer du att vara bättre positionerad för att stödja dina nuvarande och framtida behov och du kommer att kunna upprätthålla de bandbreddskrävande applikationerna.

  1. Switchen är pudelns kärna

Switchen är hjärtat i nätverket och ansluter alla IP-enheter. Ethernet LAN-switchar är oftast utformade för att installeras i ett standard “stack”-format. Standardiserad höjd och bredd gör det möjligt att installera dem i de flesta rack och skåp.

För det mindre företaget är det möjligt att välja en switchmodell som är hälften så bred som standardenheten och som är utformad för att enkelt få plats under ett skrivbord. Om detta är rätt alternativ för ditt företag kan du även välja en fläktlös modell som är tyst i driftläge – perfekt för det lilla kontoret.

Antalet portar eller anslutningar på switchen kan variera mellan olika modeller, men de vanligaste konfigureringarna är 12, 24 och 48 portar. Till varje port kan du ansluta en IP-enhet, men alla portar är inte likadana.

RJ45-formatet är det vanligaste och det som de flesta av oss kommer att känna igen. Det är det format som möjliggör anslutning för de flesta IP-enheter. SFP-portar används vanligtvis för att ansluta switchar till varandra eller för att ansluta LAN-switchar till servrar.

  1. LAN-prestanda

Switchens datahastighet är en viktig faktor och kommer att ha en betydande inverkan på priset. Du kommer att behöva ta med i beräkningen de program och enheter som ska användas i nätverket nu och under de kommande fem åren.

Snabba Ethernet-switchar erbjuder för närvarande en hastighet på upp till 100 Mbps per port, medan Gigabit Ethernet kan överföra data i nätverket 10 gånger snabbare. Om du vill framtidssäkra ditt företags it ska du satsa på Gigabit eller Gigabit-ready Ethernet.

  1. Ström till ditt nätverk innebär PoE

Varje IP-enhet behöver elkraft. Att ta hand om den stora mängd elkablar som krävs för att köra alla dessa enheter kan snabbt bli ett problem för ett företag. En switch med Power over Ethernet (PoE)-funktion är en lösning.

En PoE-switch levererar ström via samma Ethernet-kabel som den där datan överförs. Detta har fördelen att mängden elkablar minskar, vilket reducerar strömförbrukningen och ger säker kraft åt enheterna via avbrottsfri strömförsörjning (UPS).

Nya strömkrävande enheter kräver dock en mer kraftfull PoE-standard – denna kallas PoE+. Dessa portar kan leverera dubbelt så hög effekt som standard-PoE och är därför det bästa sättet att säkerställa att ditt nätverk kan stödja alla IP-enheter som krävs för att driva och utveckla din verksamhet.

  1. Lek med siffror – Hur många portar? Hur många switchar?

När du överväger hur många portar du behöver är det inte så enkelt som att räkna antalet datapunkter på kontoret – alla enheter kommer inte att använda dessa uttag. Kameror, servrar och accesspunkter kommer inte att använda de vanliga vägguttagen, och inte ens IP-telefoner behöver nödvändigtvis en. Det är möjligt för dem att dela samma uttag som en dator, vilket innebär att du inte behöver behöver oroa sig för att installera fler vägguttag eller köpa fler switchar.

När du överväger hur många portar du behöver kommer flera faktorer att spela in, beroende på dina kriterier. De ekonomiska kriterierna är ganska enkla – med samma funktionalitet är det billigare att köpa en 48 portars switch än två 24 portars. Men då du tar hänsyn till era lokalers utformning och säkerhet får du kanske rådet att välja två 24 portars switchar istället. Om du använder en 48 portars switch för två våningar är det möjligt att kabeldragningsrören helt enkelt är för små. Ta även med i beräkningen att Ethernet-kablar är dyra och är begränsade till en längd av 100 meter.

I händelse av att en switch går sönder kommer hela nätverket ligga nere om du kör hela din LAN-infrastruktur från en enda switch. Dela över två switchar så kommer ni fortfarande att ha operativ kapacitet om en går sönder.

  1. Ansluta flera switchar

Om du väljer att köra ett lokalt nätverk via två eller flera switchar måste du koppla ihop dem. Den mest vanligaste metoden för att göra detta är att “stacka”. Då samlar du switcharna och ansluter dem via stackporten – enkelt! Denna stapel med switchar kan nu hanteras som en enda switch, och konfigurering och underhåll av systemet kommer att förenklas avsevärt. Var noga med att undvika att använda accessportar vid hopkopplingen av switchar, eftersom datakapaciteten som krävs kan överstiga kapaciteten hos denna port.

Om ditt behov av ytterligare portar tvingar dig att lägga till fler switchar är det möjligt att ansluta flera stackar via en aggregeringsswitch. I detta fall måste du ansluta via uplink-porten, eftersom den tillåter hög överföring mellan switchar. För ökad säkerhet rekommenderas oftast användningen av två aggregeringsswitchar, där den andra fungerar som backup åt den första.

Post Comment