82% av företagen i Europa ökar Zero Trust-budgetarna
Hem Säkerhet 82% av företagen i Europa ökar Zero Trust-budgetarna

82% av företagen i Europa ökar Zero Trust-budgetarna

Publicerat av: Redaktionen

Företagen har blivit mer säkerhetsmedvetna under pandemin, vilket i sin tur har lett till stora investeringar i säkerhetsstrategin Zero Trust.

Det visar en ny undersökning genomförd av IT-företaget Okta.

Rapporten, State of Zero Trust Security 2021, baseras på svar från 600 beslutsfattare inom IT och säkerhet kring deras IT-säkerhetsinitiativ, Undersökningen påvisar att distansarbete har lett till en förändring kring hur företag ser på vikten av Zero Trust, där finansiella tjänster, sjukvårdsorganisationer och mjukvaruindustrin visar de mest betydande framstegen.

Fler än tre fjärdedelar (78%) av företagen globalt uppger att Zero Trust har ökat i prioritet och att närmare 90% just nu arbetar med ett Zero Trust-initiativ, vilket är en ökning från 41% för ett år sedan. År 2019 prioriterades Zero Trust endast av 18% av de europeiska företagen. Nu, två år senare, är Europa i framkant när det kommer till införandet av Zero Trust. 90% av de europeiska företagen har antingen helt implementerat strategin eller planerar att göra det under de kommande månaderna.

82% av företagen i Europa ökar Zero Trust-budgetarna82% av de europeiska företagen har ökat sina Zero Trust-budgetar för 2021, medan inte ett enda företag säger att deras budgetar har minskat. Detta under en period där nedskärningar har varit vanliga.

De största utmaningarna för europeiska företag kring att införa en Zero Trust-infrastruktur är:

  • Oro för ökade kostnader (26%)
  • Luckor i teknologin (22%)
  • Acceptans från intressenter (19%)
  • Medvetenhet kring lösningar (15%)

”Forskning kring cybersäkerhet behövs, särskilt då säkerhetsriskerna har ökat som en konsekvens av pandemin,” säger Mattias Bolander, Nordenchef på Okta. ”För att undvika att bli offer för dataintrång eller angrepp går företag nu mot en mer heltäckande säkerhetsställning baserad på Zero Trust-principen att aldrig lita på, alltid verifiera. ”Företag måste inse att människor utgör en säkerhetsrisk och därför införa stark autentisering för alla tjänster, överallt – från lokalt, till moln, till mobil och för anställda såväl som kunder, partners, entreprenörer och leverantörer.”

De vanligaste säkerhetsåtgärderna: en tydlig ökning av biometri

Oktas undersökning visar även att företagen fortsätter att använda sig av metoder med låg säkerhet. Exempelvis förlitar sig 95% på lösenord och 68% på säkerhetsfrågor. Men i jämförelse med resten av världen har Europa i större utsträckning implementerat högre säkerhetsfaktorer, som biometri, engångslösenord (OPT) och push-notifieringar. 56% av de europeiska företagen använder sig redan av biometrisk teknologi, vilket kan jämföras med 43% av företagen i resten av världen.

Användningen av biometrisk teknologi har fortsatt att skjuta i höjden. 45% av företagen globalt och över 50% av de som verkar inom finansiella tjänster och mjukvara använder sig av biometri som en hög säkerhetsfaktor.

”Att sluta använda sig av lösenord kommer inte att ske över en natt, men företagen kan börja med att anta kontextuella faktorer för att underlätta autentiseringsprocesser,” säger Mattias Bolander. ”Om de inför en lösenordsfri teknik, som biometri och kontextuella faktorer, kan företag öka säkerheten och effektivisera hanteringen av dataintrång”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>