Abonnemangsbaserad cybersäkerhet på frammarsch hos MSP:er och deras kunder
Hem LeverantörDatto Abonnemangsbaserad cybersäkerhet på frammarsch hos MSP:er och deras kunder

Abonnemangsbaserad cybersäkerhet på frammarsch hos MSP:er och deras kunder

Publicerat av: Redaktionen

25Dattos nya säkerhetsrapport State of the MSP visar att i stort sett alla nordiska leverantörer av IT-funktionstjänster, så kallade MSP:er, erbjuder små och medelstora företag abonnemangsbaserade cybersäkerhetslösningar.

Rapporten visar också att nordiska MSP:er är bäst i Europa på att erbjuda sina kunder brandväggsäkerhet.

Datto, som specialiserar sig på molnbaserade mjukvaru- och tekniklösningar som är skräddarsydda för leverantörer av IT-funktionstjänster (MSP:er), har precis släppt säkerhetsrapporten State of the MSP. Rapporten avslöjar hur utvecklingen ser ut bland leverantörer av IT-tjänster i takt med att deras små och medelstora kunder lägger allt större fokus på molnet, på cybersäkerhet och att bättre stå emot cyberattacker.

Rapporten, som baserats på svar från 1800 MSP:er världen över, varav 150 från Norden, visar också att hela 98 procent av de nordiska MSP:erna numera erbjuder sina kunder abonnemangsbaserade säkerhetslösningar.

Abonnemangsbaserad cybersäkerhet på frammarsch hos MSP:er och deras kunder

Scott Gower, nordisk säljchef på Datto

­– Den globala pandemin har inneburit att de flesta verksamheter tvingats till att arbeta på nya sätt med medarbetare som plötsligt behövt börja arbeta i huvudsak från sina privata hem, förklarar Scott Gower, nordisk säljchef på Datto. Detta har varit en stor omställning, men de svenska MSP:erna var redo att sätta fart på sina kunders digitala transformation så att verksamheterna kunde fortsätta rulla på som vanligt, trots att osäkerheten var stor gällande MSP:ernas framtid. Vår nya rapport visar att svenska företag främst fokuserat på en flytt till molnet, samt ett ökat samarbete kring och investeringar i säkerhetslösningar.

Utpressnings- och cyberattacker skapar ett större fokus på säkerhet

Den stora ökningen i antal utpressnings- och cyberattacker betyder att små och medelstora företag har ett ökat behov av att få hjälp med säkerheten. Dattos rapport visar också att MSP:er i allt högre grad är redo att hjälpa svenska verksamheter med deras säkerhetsutmaningar. Överraskande nog erbjuder endast 58 procent av de nordiska MSP:erna sina kunder antimalware-lösningar, vilket är den lägsta andelen bland alla länder i Europa. Däremot är nordiska MSP:er bäst på brandväggsskydd, då hela 73 procent av respondenterna erbjuder sina kunder det, vilket är den högsta siffran i Europa.

– Det är upplyftande att se att MSP:erna har fått ett större fokus på IT-säkerhet och att i stort sett alla leverantörer av IT-funktionstjänster idag erbjuder sina kunder säkerhetslösningar, säger Scott Gower. Däremot är det en aning oroande att de nordiska MSP:erna i allt lägre grad erbjuder skydd mot skadlig kod samtidigt som attackytorna via skadlig kod fortsätter att utvecklas. Om MSP:er ska kunna erbjuda sina kunder det robusta skydd som behövs så måste även denna typ av hot vara en del av säkerhetserbjudandet, så att allt fler MSP:er kan skydda företag mot dessa attacker. Ett område där nordiska MSP:er dock utmärker sig positivt är pen-test. Hela 37 procent av MSP:erna erbjuder sina kunder pen-test, vilket är den högsta andelen bland alla regioner i Europa, och faktiskt i hela världen bortsett från Kanada.

Rapporten visar också att:

  • 39 procent av nordiska MSP:er säger att säkerhetslösningar ger nya försäljningsmöjligheter.
  • 98 procent av nordiska MSP:er erbjuder abonnemangsbaserade säkerhetslösningar, vilket är en ökning på hela 75 procent från föregående år.
  • Enligt de nordiska MSP:erna är de viktigaste säkerhetslösningarna som deras kunder använder: avancerad endpoint-säkerhet (60 procent), användaradministration och SSO (48 procent) och brandväggsskydd (47 procent).

Ökad konkurrens den största utmaningen i Norden

Då IT-lösningar blivit viktigare än någonsin för små och medelstora företag har samarbete med MSP:er blivit livsviktigt för företagen. Ett tätare samarbete, som oftast också innebär större tillväxt, innebär dock en rad utmaningar för MSP:erna. Den största utmaningen för nordiska MSP:er är enligt rapporten: konkurrens (36 procent), ökad vinst (26 procent), ökad omsättning (25 procent) och att skaffa nya kunder (14 procent).

Små och medelstora företag går över till SaaS- och molnlösningar

Dattos nya State of the MSP-rapport gör också en djupdykning i hur nordiska verksamheter fördelar sina arbetslaster. Rapporten visar att 60 procent av verksamheterna har gått över till att använda publika moln. Och detta kan bekräftas av Dattos partners.

– Vi upplever en ökande efterfrågan på moln- och SaaS-lösningar från våra kunder, säger Anders Jillheden på VETA. De vill digitaliseras och samtidigt ha en hög grad av flexibilitet. Detta kan kunderna uppnå via många av de olika moln- och SaaS -lösningarna, men vi måste dock också poängtera att säkerhet i form av backup och återhämtning är företagens eget ansvar. Därför rekommenderar vi att företag också använder BCDR-lösningar så de snabbt kan få igång sin verksamhet igen efter en cyberattack.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>