AI-baserad lösning underlättar planering i industrin
Hem NyheterAI AI-baserad lösning underlättar planering i industrin

AI-baserad lösning underlättar planering i industrin

Publicerat av: Redaktionen

BiTi utvecklar en AI-baserad lösning för planering av personalbemanning och produktion som testats inom industrin. 

Inom kort väntar funktionella tester.

Vår lösning sparar tid och underlättar flöden, säger delägaren P-O Östberg, forskare vid Umeå Universitet. 

P-O Östberg är lektor vid Umeå universitet och forskar bland annat kring så kallade superdatorer. Han är också en av grundarna till i startupbolaget BiTi Innovation som utvecklat ett planeringsstöd som använder artificiell intelligens, AI. Idén fick han från sin före detta sambo som jobbade i hemtjänsten.

AI-baserad lösning underlättar planering i industrin

P-O Östberg från startupbolaget BiTi.

– Hon efterlyste ett bättre planeringsverktyg. Jag plockade upp idén och kopplade ihop den med min forskning, säger P-O Östberg.

Lösningen, som fått namnet Lingon, underlättar inte bara för verksamhetsutövaren utan även för brukare och anhöriga, som kan ha koll på vem som kommer, och när, direkt i mobilen.

– Det ger en stor tidsbesparing samtidigt som man fångar upp så att inget blir missat, säger P-O Östberg.

Tekniken är också möjlig att använda för planering i industrin, något som BiTi – som har fyra anställda på deltid – utforskat inom ramen för affärsutvecklingsprogrammet Future Industry Accelerator. Nu utvecklas tekniken inom ASSISTANT, ett EU-finansierat forskningsprojekt. Under våren genomförs tester av gränssnittet med flera kunder, därefter väntar funktionella tester.

BiTi deltog i Future Industry Accelerator 2021, BizMakers program där innovativa startbolag vidareutvecklat sina bolag med hjälp av kunskap och stöd från branschledande företag i tillverkningsindustrin.

– Vårt mål med att delta i programmet var att förstå hur tillverkningsindustrin arbetar och vilka behov de har framöver. Vi har fått ovärderliga insikter och kontakter, säger P-O Östberg.

Anna Edblad, vd för Örnsköldsviks Industrigrupp, ser samarbetet som en möjlighet att stärka industrins konkurrenskraft i Västernorrland och samtidigt fortsätta utveckla innovativa lösningar.

– Våra medlemsföretag i industrin har tagit stora kliv när det kommer till utveckling, och Future Industry Accelerator har möjliggjort för dem att fortsatt vara aktuella i tiden och tillföra nya innovativa lösningar, säger Anna.

Bosch Rexroth, BAE Systems och Industrifonden var partners i programmet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>