AI-experten: Stanna inne och bli mästare på AI i sommar

Kan en onlinekurs vara nyckeln på framtidens arbetsmarknad?

AI-experten: Stanna inne och bli mästare på AI i sommar 1Det tror det svenska AI-företaget Peltarion, som tog konceptet Elements of AI till Sverige.

Nu uppmanar de svenskarna att bli starkare på AI, för samhällets skull.

Den kostnadsfria utbildningen är till för alla som är intresserade av AI och dess potential – oavsett förkunskap.

I pandemins spår står många utanför arbetsmarknaden. Samtidigt är många nya på väg in i arbetslivet för första gången. För att stå ut i den hårda konkurrensen krävs nya kompetenser anpassade till morgondagens arbeten.

– AI är nyckeln till framtidens innovationer. Om fler verkligen skulle förstå hur AI fungerar skulle vi kunna använda tekniken inom helt nya områden av samhället. Vi ser det här som ett måste i den nya svenska folkbildningen. Pandemin innebär extra tid för många. Därför hoppas jag att fler svenskar tar tillvara på den här gratismöjligheten nu i sommar, säger Luka Crnkovic-Friis, grundare och vd Peltarion.

Våren 2018 beslutade regeringen att satsa 40 miljoner på vidareutbildning inom artificiell intelligens. Sveriges nationella AI-center, AI innovation of Sweden koordinerar initiativet Elements of Ai, tillsammans med Linköpings universitet.

– Sverige har i flera år halkat efter i AI-utvecklingen och vi riskerar att hamna rejält på efterkälken. Att regeringen därför satsar på utbildning kring det kommer att vara avgörande för Sveriges konkurrenskraft framåt och hur vi vill att Sverige i framtiden ska se ut, fortsätter Luka Crnkovic-Friis, grundare och vd Peltarion.

Ursprunget till utbildningen kommer från Finland, som har en framskjuten position inom artificiell intelligens. Det svenska AI-företaget Peltarion fick bollen i rullning genom att kontakta skaparna Reaktor för att ta det vidare till den svenska folket. Hittills har storföretag som ICA, Volvo och Nordea engagerat sig och cirka 430 000 människor runt om i världen tagit kursen.