Hem NyheterAI AI har potential att skapa nya, bättre jobb visar färsk studie

AI har potential att skapa nya, bättre jobb visar färsk studie

Publicerat av: Redaktionen

Det är mer troligt att AI och automation kommer att skapa fler jobb än färre.

AI har potential att skapa nya, bättre jobb visar färsk studie 3Såväl AI, robotar som automatisering kan också skapa mer avancerade jobb. Det visar en ny rapport från PA Consulting och CIPD (Chartered Institute of Personnel and Development).

I rapporten “Människor och maskiner: från hype till verklighet”, undersöks effekterna av artificiell intelligens (AI) och automatisering på arbetsplatserna. Rapporten föreslår att AI, robotar och automatisering totalt sett kommer leda till fler arbetstillfällen, om än med ett visst skifte i allokering av jobbens kompetensnivå. Generellt kommer jobben att bli mer komplexa, öppna för utvecklingsmöjligheter samt även blir mer flexibla i hur och när de utförs.

En tredjedel av de 759 brittiska företag som deltog i studien har investerat i AI och automatisering under de senaste fem åren och sysselsättningseffekterna var positiva. 35 procent såg fler arbetstillfällen i områden som automatiserats eller där investeringar skett i AI och bara 25 procent upplevde att arbetstillfällena blivit färre.

– Det är verkligen goda nyheter att AI inte begränsar efterfrågan på anställda. En vanlig uppfattning i dag är att AI kommer att skapa mer arbetslöshet. Studien har genomförts i England men slutsatserna är i högsta grad aktuella för svenska företag och organisationer som vi ser det, säger Peter Wardell, partner och specialist på digital transformation på PA Consulting i Sverige.

Enligt rapporten upplever 50 procent av de tillfrågade att monotona arbetsuppgifter minskat och 41 procent att de har bättre kontroll över sin arbetstid efter implementering av AI eller automatisering. I det avseendet finner rapporten att AI troligen kommer förbättra arbetsförhållanden, och i förlängningen skapa bättre förutsättningar för fysiskt och mentalt välmående.

– AI och automation har en enorm inverkan på både arbetsplatser, arbetskultur och arbetsmetoder. Möjligheterna att använda teknik för att ytterligare frigöra mänskliga resurser i arbete är stora, fortsätter Peter Wardell.

I omställningen till framtidens AI-integrerade arbetsplats spelar HR en viktig roll. Men rapporten visar att endast 55 procent av organisationerna konsulterar HR när de investerar i AI eller automatisering. Lägg därtill att endast 45 procent av HR-avdelningarna var involverade i själva genomförandet.

– HR-avdelningarna bör samverka med verksamheten och IT för att kartlägga framtida kompetenser, möjligheter och roller för företag och organisationer som satsar på stöd från AI-verktyg. Företag och organisationer som inte ger HR mer ansvar för att säkerställa balansen mellan tekniska resurser och mänskliga resurser kan hamna på efterkälken, konstaterar Peter Wardell.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>