Hem Nyheter AI inom spel på fotboll

AI inom spel på fotboll

Publicerat av: Redaktionen

AI inom spel på fotboll 3

Vi har sedan mycket länge använt oss av många olika metoder för att försöka förutspå framtida sportresultat. Allt från analys av historisk statistik, till en bläckfisk som väljer ut ett vinnarlag på måfå.

Fotbollsexperter som Pelé, kanske den bäste fotbollsspelaren genom alla tider, har gjort sig känd för nästan att alltid ha fel i sina förutsägelser om fotboll. Därmed är det en väldigt svår uppgift. Nu börjar AI användas som verktyg för att förutspå sportresultat, men befinner sig i ett väldigt tidigt stadie, och väntar fortfarande på ett riktigt genombrott.

Det har funnits relativt enkla simuleringsmodeller som förutspår resultat och vinnare i i stora fotbollsmästerskap, men med ganska mediokra resultat. Och bläckfisken har faktiskt varit mer tillförlitlig.

AI som förutspår fotbollsresultat

AI lär sig av historiskt beteende för att bättre förstå och fatta beslut i liknande situationer i framtiden. Samtidigt är det mänskliga beteendet ofta mycket irrationellt, vilket försvårar AI:ns inlärning då den måste justera informationen löpande. Tio olika människor kan reagera på tio olika sätt i samma situation.

Fotbollsresultat har en hög grad av oförutsägbarhet. Ologiska skrällar sker hela tiden, där det på förhand sämre laget besegrar det bättre laget förvånansvärt ofta. Förbereder man en tipsrad med 13 matcher som är helt utformad efter statistisk sannolikhet, är det ändå mycket osannolikt att tipsraden går in 100%. Visst finns matcher med två på förhand jämna motståndare, där statistiken inte ger några klara ledtrådar. Samtidigt så befinner sig fotboll i en ständig förändring, där de vinnande koncepten ständigt förändras i takt med att lag anpassar sitt sätt att spela efter motstånd och bästa förmåga. Frågan är när en AI klarar av att göra en mer djupgående analys bortom ytlig statistik, som konsekvent förutspår en vinnare?

Det brukar sägas att allt kan hända i fotboll, och det ligger mycket i det. – En fotbollsmatch är fritt flytande och består av ett oräkneligt antal situationer som är ganska slumpmässiga, men som alla kan vara helt matchavgörande. Andra sporter som Baseboll har ett mer förutsägbart förlopp utan samma fria utrymme för improvisation som i fotboll. Baseboll har en väldigt tydlig struktur som hela tiden upprepas i ett förutsägbart mönster, helt utan improvisation. Därmed är statistik inom Baseboll mer tillförlitlig.

AI vs AI

En AI inom betting söker efter matcher där resultatet kan förutses. Om oddset var lika högt för alla matcher och alla potentiella utfall, skulle det finnas en tydlig statistisk fördel att spela på det lag som är bäst. Men eftersom bettingföretagen själva anpassar oddsen efter officiell statistik, samt använder egen machinlärning blir det svårt att hitta några större statistiska fördelar, oavsett vilken analyseringsmetod som används. De flesta behöver inte någon större hjälp att komma till slutsatsen att ett bra lag sannolikt kommer att besegra ett dåligt lag. Därmed är oddsen anpassade efter det förväntade utfallet, och någon större statistisk fördel uteblir. Det är därmed inte sagt att det inte går att konsekvent vinna på odds i sport och fotboll, tvärt om. Urvalet av bäst betting sidor med odds online är mycket stort, med företag som 888Sport och Bet365 och många fler. Samtidigt förändras oddsen kontinuerligt hos bettingsidorna fram till matchstart. Blir en stjärnspelare skadad innan match så reflekteras det i oddset nästan omedelbart.

Framtidens AI måste uppnå tillräcklig precision med att konsekvent förutse oväntade resultat. Där det på förhand sämre laget ses som favorit, baserat på spelsätt, styrkor/svagheter, och andra kvalitativa analyser som ser djupare än enbart ytlig statistik.  Om en AI börjar pricka in resultat med 90% vinster. Vad händer då med oddsen hos spelföretagen när vinnaren på förhand nästan är given? -Oddsen skulle sannolikt bli mycket mer extrema (lägre och högre), eftersom chansen att tippa en vinnare plötsligt är betydligt större. Frågan är om konsumenten fortfarande tycker att spel på odds är roligt, eller om lusten kanske försvinner med oberäkneligheten.

Det finns företag idag som utlovar att deras AI för sportresultat har mycket hög precision, vilket avviker från den offentliga forskning som finns om ämnet. Dessutom så ser dessa resultat inte bekräftas från externa källor. De kan säkert extrahera mycket bra och djupgående analyser om spelare ock lag etc. Men om de faktiskt kan ge bättre statistisk analys är svårt att säga. En av dessa modeller samlar all statistik från varje spelares bolltouch i de stora ligorna i Europa, och kommer till slutsatsen att Lionel Messi allt som oftast har det högsta betyget, alltså i linje med verkligheten. Men än så länge väntar vi på en tillförlitlig modell som konsekvent kan förutse vinnare i ligor eller turneringar, med större precision än en bläckfisk.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>