AI och social innovation i fokus på Fujitsu Innovation Gathering i Stockholm

Fujitsu Laboratories of Europe är värd för den sjätte årliga Fujitsu Innovation Gathering i Stockholm idag, där man visar upp ett spännande och mångsidigt urval av Fujitsus senaste initiativ inom forskning och utveckling.

Där många av teknologierna aldrig tidigare visats upp i Europa.

AI och social innovation i fokus på Fujitsu Innovation Gathering i Stockholm 1I utställningen finns bland annat en nyskapande modell av en cyberfabrik som använder de senaste innovationerna inom IoT och AI för att maximera produktivitet och kvalitetssäkring över hela produktionsanläggningen; en ny teknik för att upptäcka och förebygga fel i infrastrukturprojekt, exempelvis broar; ett urval av avancerade, säkra blockchain-besläktade lösningar för e-förvaltning, exempelvis en plattform för distribution av socialt stöd ; och ett forskningsprojekt i nära samarbete med University of Toronto för att använda Fujitsus kvantteknologi-inspirerade arkitektur, Digital Annealer, för att optimera strålbehandling för cancerpatienter.

Fujitsu World Tour 2018 har det övergripande temat «Co-creation for Success» och utställningen visar upp ett antal co-creationprojekt med ett särskilt fokus på AI och säkerhet, för att demonstrera Fujitsus nära samarbete med kunder för att definiera och förverkliga praktisk digital transformation. Ett exempel är ett finskt projekt som använder Fujitsu Laboratories AI-teknologi för att på distans övervaka och hjälpa nyopererade patienter återhämta sig.

Flera högprofilerade keynotes, expertpresentationer och paneldiskussioner finns också på agendan.

Japans Sverigeambassadör Jan Yamazaki är en av talarna och reflekterar över 150-årsjubiléet av handelsrelationer mellan Japan och Sverige, som äger rum i år. Shigeru Sasaki, CEO för Fujitsu Laboratories och CEO för Fujitsu Ltd håller inledningstalet.

En av de mest spännande programpunkterna är en överblick över Fujitsus Digital Annealer – en unik datorarkitektur som använder kretsar inspirerade av kvantteknologi för att snabbare lösa avancerade beräkningar – med särskilt fokus på hur tekniken kan tillämpas för att lösa utmaningar inom ett stort antal områden, från finansindustri till hälsovård och transport. Fujitsu lanserade nyligen Digital Annealer Cloud Service i Japan, som förväntas lanseras i Europa och övriga världen under 2018.

För Dr. Adel Rouz, CEO, Fujitsu Laboratories of Europe’s CEO, är Fujitsu Innovation Gathering en unik möjlighet att demonstrera hur social ansvarstagande innovation kan skapa konkret samhällsförändring. Han säger:

“Drivkraften för vårt globala R&D-fokus är att göra samhället bättre, att uppnå stora framsteg genom att använda spetsteknologi. I Europa driver vi forskning och utveckling inom social innovation, säkerhet, tillverkningsindustri, AI-etik och högpresterande datorer, med huvudmålet att tillämpa deep learning i samspel med befintliga och kommande AI-teknologier för att skapa värde och dra nytta av data. Fujitsu Innovation Gathering är det främsta skyltfönstret för det här arbetet, där vi visar upp vår allra senaste spetsteknologi och förmedlar den vision och strategi som är grunden för det vi gör.”

I samband med eventet delas även ett innovationspris ut till ett av de team från fem nordiska universitet som presenterat lösningar på dagens samhällsutmaningar med hjälp av digital teknik.

Sammanfattning:

  • De senaste framstegen inom AI från Fujitsu Laboratories visas upp på europeisk mark för första gången
  • Fujitsu Innovation Gathering arrangeras tillsammans med Fujitsu World Tour i Stockholm
  • Temat ‘Social Innovation’ visar upp exempel på projekt och samarbeten som löser verkliga samhällsproblem, exempelvis ett finskt initiativ för att övervaka nyopererade patienter på distans
  • De senaste och mest avancerade teknologierna för att skydda samhället mot allt mer frekventa och komplexa IT-hot
  • Keynotes från bland andra Fujitsus CTO och Fujitsu Labs CEO Shigeru Sasaki, Sveriges EU-minister Ann Linde, och Dr Ayesha Khanna, en framstående expert på framtidsteknologi, AI, smarta städer och fintech.