Allt fler företag har svårt att hitta rätt kompetens – ett hinder för fortsatt utveckling inom forskning och innovation
Hem Kvinnor på Kanalen Allt fler företag har svårt att hitta rätt kompetens – ett hinder för fortsatt utveckling inom forskning och innovation

Allt fler företag har svårt att hitta rätt kompetens – ett hinder för fortsatt utveckling inom forskning och innovation

Publicerat av: Redaktionen

[KVINNOR PÅ KANALEN] Awapatents årliga undersökning Innovationsbarometern visar att det har skett en ökning av antalet företag som anser att det är svårt att hitta rätt kompetens inom forskning och utveckling.

Allt fler företag har svårt att hitta rätt kompetens – ett hinder för fortsatt utveckling inom forskning och innovation 1

Kristina Walls

Trots att företag inom IT/telekom, tillverkningsindustri och life science har för avsikt att öka antalet anställda i Sverige inom FoU under 2018, upplever två av tre att det är svårt att hitta rätt kompetens.

Awapatents årliga undersökning Innovationsbarometern kartlägger det svenska klimatet för forskning, utveckling och innovation. Årets undersökning visar att två av tre företag planerar att öka antalet anställda i Sverige inom FoU under 2018 jämfört med förgående år. Många företag har även för avsikt att expandera utanför Sveriges gränser; nästan ett av fem vill öka antalet anställda inom utländsk FoU-verksamhet under 2018. Det främsta hindret för att göra dessa satsningar uppges vara svårigheter att hitta rätt kompetens. I år angav 64 procent av respondenterna detta som det största hindret, en ökning med 12 procentenheter från förgående års undersökning.

– Att allt fler ser kompetensbristen som ett problem är ett hot mot det svenska innovationsklimatet.

Det finns ett stort behov av att omgående börja arbeta mer aktivt med denna fråga. Om vi inte lyckas, kan det innebära svårigheter för vidare utveckling och i värsta fall även en inbromsning av den svenska innovationstakten, säger Kristina Walls, regionchef Södra Sverige på Awapatent.

Andra siffror från undersökningen visar att branschen ännu inte är jämställd. Nästan en femtedel av företagen saknar helt kvinnliga FoU-anställda, och 36 procent har färre än 24 procent kvinnor bland sina i FoU-anställda.

– Jag delar bilden att vi har ett problem med jämställdheten, särskilt inom IT- och tekniksektorn och det grundar sig i svårigheten att rekrytera kvinnor till de tekniska utbildningarna på gymnasiet och högskolan. Jag tror att vi behöver lyfta fram fler kvinnliga förebilder och därigenom motivera kvinnor att välja dessa yrken. Vi lever i ett samhälle som är beroende av teknisk innovation och då behöver vi allas perspektiv, säger Kristina Walls.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>