Hem NyheterHållbarhet/Miljö Allt fler kontor satsar på miljövänlig teknik

Allt fler kontor satsar på miljövänlig teknik

Publicerat av: Redaktionen

Senaste tiden har verkligen miljön varit på tapeten. I nästan varenda nyhetssändning får man höra hur experter menar att vi måste göra något nu för att rädda planeten.

Allt fler kontor satsar på miljövänlig teknik 3Detta har gjort att inte bara politiker, utan också små och stora företag har reagerat och funderat på hur de kan dra sitt strå till stacken. Ett sätt som kontor minskar sitt miljöavtryck är att använda sig av miljövänlig teknik. Vi ska nu se på några sätt de har gjort och som är enkla att implementera i ditt eget företag. Oftast är det ganska små förändringar det handlar om, men de gör ändå stor skillnad.

Miljövänlig belysning

Ett enkelt sätt att göra kontoret mer miljövänligt är att byta till LED-lampor. De drar nämligen mycket mindre el än andra lampor. Och är det någon teknisk pryl som är på precis hela tiden på kontoret så är det ju lamporna! LED-lampor är visserligen lite dyrare i inköp, men de håller bra mycket längre än andra lampor och sänker dessutom elräkningen. LED-lampor finns i många olika färger, ljusstyrkor och former och blir ljusa direkt när du trycker på lampknappen, till skillnad från andra som kan behöva en liten stund att nå optimal ljushet.

Spara energi

Många bäckar små gör en stor å. Om man ser till att stänga av apparater som inte används finns det mycket energi att spara. Det är också många företag som ställer in så att datorskärmen stänger av sig efter fem minuter om ingen jobbar med den. Kaffebryggare som har automatisk avstängning gör att kaffet inte står och värms bara för att hällas ut två timmar senare och sparar inte bara energi utan minskar även brandrisken. Täta kylskåp sparar också mycket el. Du hittar fler tips in den här artikeln.

Välj energisnåla apparater

Det finns några olika märkningar som du kan titta på när du inhandlar elektronik till ditt kontor.

På många apparater såsom kylskåp och lampor finns en energideklaration, som är EU-standard. Där kan du lätt se hur produkten jämför sig med andra liknande prylar. Du kan enkelt se hur bra den är av bokstaven i vänstra kanten. A är bäst och G är sämst.

Det finns också ett gäng frivilliga märken som kan synas på apparater som är lite extra miljövänliga, till exempel Energy Star och TCO, som gäller bildskärmar. Elektronik kan till och med vara Svanen-märkt nu för tiden.

Tänk ett steg extra

Det är lätt att tänka att det inte spelar så stor roll i det stora hela om just ditt kontor har en gammal dålig kyl eller bildskärmar som drar mycket el. Men problemet är att om alla tänker så blir det aldrig någon förändring. Många företag har nu fått upp ögonen för att det de gör och köper faktiskt gör skillnad. Det handlar oftast om väldigt små ansträngningar för att uppnå resultat. Och även om det ibland kostar lite mer att köpa in miljövänlig elektronik så får man ofta igen det genom lägre elräkningar. Dessutom får man ett gott samvete, och det ska man inte underskatta!

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>