Allt fler köper it utanför it-budgeten

Det var länge sedan it bara var en fråga för it-avdelningen. Dina kunder blir i allt högre grad istället verksamheterna på företagen. Enligt analysföretaget Radar ökar inköpen av it lika mycket ute i verksamheten som på it-avdelningen i år.

Det har har pågått länge nu, förflyttningen av it-inköp från it-avdelning ut i företagens verksamheter. Samtidigt förändras inriktningen på det som köps. Som bekant betydligt färre servrar och nätverksapparater och betydligt fler tjänster.

hans werner, radar
Hans Werner, vd Radar.

Förändringen innebär också att du som leverantör till företagen får andra utmaningar. När kunden inte kommer från it-sidan ökar kraven på dig att förstå kraven och förklara ert erbjudande på ett begripligt sätt.

Enligt analysföretaget Radar Ecosystem Specialists stora rapport IT-radar 2014 ökar andelen it som köps av verksamheterna nästan lika mycket som det som köps av it-avdelningen. Totalt handlar ökningen om 2,5 miljarder kronor och av den står inköpen som belastar it-budgetar för 1,26 miljarder, medan resten alltså hamnar utanför. Av all it som köps under 2014 väntas den verksamhetsfinansierade stå för 18 procent av inköpen.

Tjänster är också följaktligen det snabbast växande området på marknaden. De ökar med 2,9 procent i år, att jämföra med 1,4 procent för förra året. Totalt kommer svenska företag att handla tjänster för 92,7 miljarder kronor.

Allt detta enligt Radar Ecosystem Specialists.

Post Comment