Amazon vill leverera innan varan är beställd

E-handelsjätten Amazon vill korta leveranstider genom att förutse vilka varor som kommer att beställas inom givna, geografiska områden, och påbörja leveransen innan beställningar är gjorda.

Amazon Glenrothes
Amazon-lager i skotska Glenrothes.

Amazon ligger inte på latsidan när det gäller att utveckla metoder och koncept kring logistik. De har nyligen fått patent för ett upplägg som innebär att nätjätten ska kunna skeppa en vara innan den är beställd, enligt Wall Street Journal, nättidningen Ubergizmo och andra. Det är inte riktigt så vansinnigt som det låter. Det är i själva verket rätt fiffigt (förstås).

Genom att titta på orderhistorik för varje produkt uppdelad på geografiska områden, och på vilka produkter Amazon-besökare inom ett visst område placerar på sina önskelistor och i sina varukorgar, ska systemet kunna förutse hur många av en viss vara som kommer att beställas i ett givet geografiskt område. Man ska till och med mäta tiden som användare håller muspekaren över olika produkter. 

Efter adekvat analys av den samlade informationen är det sen bara att lyfta på rätt prylar på rätt lastbil och köra ut till den hubb som servar området och vänta på att beställningarna kommer. Amazon tänker sig till och med att kunna fylla i delar av adressen på leveranserna, för att komma så nära kunden som möjligt i leveranskedjan.

Syftet är förstås att korta leveranstiderna i jakten på att klå de fysiska butikerna i en av de grenar där de ännu har ett gigantiskt försprång.

Rimligen arbetar Amazon redan så här i någon mån, men patentet tyder onekligen på att de vässar det ytterligare.

Post Comment