Anställda fortsatt största riskfaktorn under 2014 enligt Check Point

check pointOm du säljer säkerhet har du förhoppningsvis hygglig koll på vad som är värt lite extra uppmärksamhet under 2014. Om inte hjälper gärna leverantören Check Point till, minsann. Deras lista över vad de anser blir nästa års fokusområden inom it-säkerhet toppas av hot genom eller från anställda.

Social engineering
Det är inte ett nytt hot men vi ser ingen antydan till en nedtrappning. Riktade attacker via e-post är fortsatt den enskilt vanligaste metoden för att sprida skadlig kod och genomföra nätfiskeattacker mot företag.

Interna hot
Detta hot är inte heller nytt men utgör fortfarande en stor risk. Förtroende är en känslig fråga som gör företag sårbara, så det gäller att se över vem som har tillgång till känslig information och på vilket sätt den lagras.  

Riktade attacker med skadlig kod
Under slutet av 2012 stals cirka 36 miljoner Euro från 30 europeiska banker genom den så kallade ”Eurograbber”-attacken.  Check Point räknar med fler liknande sofistikerade attacker under 2014 med hjälp av skadlig kod, där målet är att stjäla pengar eller intellektuell egendom.

Botnät
Bottar fortsätter att vara en väldigt vanlig teknik för cyberkriminella, helt enkelt på grund av att det är ett mycket effektivt verktyg. I Check Points 2013 Security Report analyserades närmare 900 företagsnätverk och vi fann att 63 procent var infekterade med bottar. Det verkar tyvärr som att botnäten är här för att stanna, så det gäller att vara förberedd.

BYOD – en dyr historia
Det har länge talats mycket om BYOD och säkerhet men tyvärr utgör utvecklingen fortfarande ett stort problem för många företag. Under 2013 undersökte Check Point 800 företag globalt och fann att 79 procent hade upplevt en kostsam incident kopplade till mobila enheter under de senaste 12 månaderna.

DDoS-attacker
Allt från offentliga webbplatser till finansiella institut har kämpat mot våg efter våg av DDoS-attacker under de senaste två åren. Check Point ser tyvärr inga tecken på avmattning – tvärtom räknar vi med att allt fler organisationer kommer att vara potentiella mål för dessa attacker under 2014.

Stöld av kundinformation
Kundinformation är fortsatt högt värderad av cyberkriminella och vi tror att vi kommer att få se fler exempel liknande hackerattacken mot Adobe, där miljontals användaruppgifter stals. Alla organisationer som lagrar stora volymer med kundinformation är potentiella mål.

Post Comment