Det finns roligare saker att göra än att se över bokföringen för den privata ekonomin.
Däremot är det något som måste göras med jämna mellanrum, och konsekvenserna av en misskött ekonomi kan vara rent förödande. Tyvärr har det uppdagats att flera svenskar känner att de inte har tillräcklig kunskap om just privatekonomi, och att det är svårt att förstå hur saker som bolåneränta, pensionssparande och annat sparande faktiskt fungerar – samt hur man ska gå till väga för att börja spara.
Däremot behöver det inte vara krångligt att hantera sin ekonomi, och det kan faktiskt bli till en rolig grej. Det enda man behöver göra, förutom att kanske läsa upp sig på grunderna, är att hitta en lämplig app som hjälper till att bokföra alla in- och utgifter direkt i mobilen.
Bristande kunskap
Det har länge funnits som förslag att man ska lägga till privatekonomi i grundutbildningen i skolorna, men det är ett förslag som inte har gått igenom. Ett av problemen är för många alla ekonomiska termer som används i samband med att man pratar om exempelvis pension och lån. Även om de flesta känner till ekonomiska termer, såsom ränta och kapital, är det desto fler som behöver få mer ovanliga termer förklarade, framför allt när de orden uppkommer i samband med den egna ekonomin. Ord som skuldkvot och skuldsättningsgrad, vilket innebär den totala andelen skulder sett till andelen tillgångar, tillhör inte vardagen, men det är viktigt att man förstår vad de innebär när man ska göra stora ekonomiska ändringar eller förbindelser.
Gratisappar som håller koll
För att göra det enklare att ha koll på ekonomin har det kommit ut flera smarta appar. En av de populäraste är appen Tink. I den kopplar man upp sitt bankkonto eller kort, och får prognoser samt spartips anpassat efter in- och utgifterna. Här kan man tydligt se vad det är man lägger pengar på, och vad man kan göra annorlunda. En annan omtyckt app är Pennies. Med den får man för varje dag en dagsbudget som visar hur mycket man kan spendera utan att spräcka månadsbudgeten. Den är ett bra hjälpmedel för de som vet med sig att de har svårt att hålla i slantarna.
Det finns också specifika sparappar som hjälper till att lägga undan extrapengarna till exempelvis semestern, bilen eller till barnens veckopeng (en app som passar för just detta ändamål är Veckopengen). Samtliga appar går att ladda hem från de stora tillverkarnas app-butiker, såsom Apples Appstore och Googles Googleplay.
Ett varningens finger
Däremot ska man tänka efter innan man börjar dela sina bankuppgifter med tredjeparts-applikationer som inte samarbetar med din bank. Som alltid finns det en risk med att dela sin personliga information, och även om de flesta hävdar att de följer de högsta säkerhetsstandarderna, som att sidorna är krypterade med 256-bitars Extended Validation SSL, kan det vara svårt att fastställa om det faktiskt stämmer.
Vill man använda en app som hjälper en att hålla koll på utgifterna och sparandet är det därmed viktigt att man väger för- och nackdelarna mot varandra. För man vill ju inte att ekonomin ska bli ett större huvudbry än vad det redan är.