Appsec EU 2016 – security in the wild

Varje år samlas säkerhetsexperter från hela världen på OWASP (eller Open Web Application Security Project), som är det ledande eventet inom applikationssäkerhet inom webb.

Så även i år, då Louis Hansen från Webstep gästade konferensen och här berättar om sina erfarenheter. Fokus för denna konferens var, som namnet avslöjar, de olika aspekterna kring applikationssäkerhet.

Konferensen fokuserar varje år på ett antal olika ämnen. Så även denna gång då Builder, Breaker, CISO och Defender stod på dagordningen.AppSec EU

Kontrasterna blir väldigt påtagliga när man går från en presentation där man går igenom de 10 värsta webbattackerna under 2015 till en som handlar om konsekvenserna av att använda 3:e parts applikationer och vidare till en genomgång om hur man använder OWASP Zed Attack Proxy på bästa sätt.

Formatet för själva konferensen är i sig ganska enkelt uppbyggt med 3 huvudtalare under två dagar och 4 olika spår man kan följa.

På agendan står även Lightning Training, som innebär 40 minuters sessioner där deltagarna ges möjlighet att praktiskt jobba med de olika verktygen istället för att bara lyssna på en föreläsning.

Personligen gillar jag när det finns flera olika spår att följa på en konferens, det betyder ofta att man alltid kan hitta något som är extra spännande på just det personliga planet. Det har också den effekten att man får svårt att välja om man ska till den ena eller andra föreläsningen.

Lyxproblem? Absolut!

Extra frustrerande är det när man missar en riktigt bra föreläsning för att man var på en annan som var minst lika bra. Fördelen är då när man fortfarande får möjligheten att utväxla erfarenheter med andra på plats. Ett uppskattat inslag var såklart möjligheten att mingla mellan presentationerna och under luncher eller fikapauser, inte bara med andra deltagare men också med talarna och höra mer om de olika ämnena som de presenterat.

På plats i pauserna, fanns också ett gäng olika sponsorer. Från Rapid7 (som erbjuder verktyg för att skanna efter sårbarheter i applikationer), till holländska Software Improvement Group (arbetar med tekniker och tjänster för att verifiera källkod).

En av de mer intressanta presentationerna vi hade möjlighet att delta på, hölls av Chris Romeo, som berättade om hur han hade varit med att bygga upp ett Security Awareness Program hos Cisco. Han berättade här hur applikationen riktade sig till de anställda och hur programmet lärde de anställda allt från väldigt grundläggande säkerhetskoncept (som att inte lämna sin dator olåst) till att ge tydliga exempel på hur man som säkrar sin kod mot olika sorters attacker.

Efteråt fick jag möjligheten att prata med Chris och vi kom snabbt in på några av de användningsområden som jag brinner för, nämligen möjligheten att hjälpa företag påbörja deras resa inom säkerhet, vilket även var en passion för Chris som här berättade om hans eget företag, Security Journey, som han startade efter sin tid hos Cisco.

En annan föreläsare, var Marisa Fagan från SalesForce, som här berättade om ”the hidden cool factor”, som IT-säkerhet har från kultklassiker i stil med Hackers fram till moderna filmer som Blackhat, eller TV-serier som Mr. Robot.

Vidare berättade Marisa om hur IT-säkerhet spelar en väldigt stor roll och att den absolut inte kommer att minska i framtiden. En av frågorna hon ställde i sin presentation, var ”hur använder vi detta för att attrahera nya människor till branschen”?

Inte nog med att hon gav oss svaret på detta, vi fick även se en massa coola t-shirts och telefonboxar som hon har som hobby att fota.

Under dagarna i Rom, så besökte vi många bra presentationer, flera riktigt bra, men även några som var.. well, jag vill inte säga dåliga, men dom matchade inte riktigt förväntningarna. Oavsett detta, så känns det som att vi fick mer än tillräckligt med spännande innehåll, från talare, mingel, diskussionsforum och praktiska exempel.

Som förstagångsbesökare på AppSec EU så är det tydligt att man här gör sitt bästa för att skapa en öppen och vänlig miljö. Extra kul var det att få träffa folk från OWASP-sektionen i Los Angeles.

Utan tvekan är det här en konferens som vi tänker åka till igen. Nästa gång blir i Belfast.

Post Comment