Är cyberbrottslingar också en form av terrorister?

Med WannaCry fortfarande i färskt minne har vi nu sett ytterligare en omfattande cyberattack. Det påminner om hur verkligt hotet är – och att vi förmodligen inte ens har sett det värsta ännu.

Är cyberbrottslingar också en form av terrorister? 1
Ross Brewer, ansvarig för LogRhythm inom EMEA

Attackerna på offentlig och privat verksamhet kommer allt oftare, allt snabbare och med större skadlig effekt. Och i stort sett alla organisationer oavsett storlek och bransch är utsatta.
– Som säkerhetsleverantör blir vi ofta kritiserade för att sprida rädsla och att överdriva farorna med cyberattacker – men jag tror att alla kan hålla med om att de senaste händelserna visar att varningarna är berättigade, säger Ross Brewer, ansvarig för LogRhythm inom EMEA.

– Attackerna på våra viktigaste företag, banker, sjukhus och andra nationella institutioner visar vilket kaos som uppstår när man mister kontrollen över sin egen information. Kanske är det faktiskt dags nu att myndigheterna behandlar dessa sofistikerade cyberbrottslingar som terrorister, fortsätter han.

Det ser onekligen ut som att vi en gång för alla måste acceptera att enträgna hackare kommer att ta sin in i våra nätverk – om de inte redan har gjort det. Enligt Ross Brewer måste företag och organisationer flytta fokus från att enbart skydda sig till att satsa mer på förebyggande åtgärder – övervakning, upptäckt och svarsåtgärder.
– Det kommer att hända igen och när lagstiftning som GDPR kommer allt närmare ökar riskerna och därför också behoven av intelligenta säkerhetslösningar som kan visa vad som verkligen händer i nätverken, säger han.