Är du redo för applikationsmolnet?
Hem KRÖNIKA Är du redo för applikationsmolnet?

Är du redo för applikationsmolnet?

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA]  innebär många olika saker för olika människor.

Är du redo för applikationsmolnet? 2

Ian Currie, ‎director av EMEA business development, Dell Boomi

Det kan till exempel vara delad eller hyrd IT-infrastruktur, såsom Amazon AWS eller Azure. Det kan vara data eller dokumentlagring, i form av Box eller Dropbox, och det kan vara en utvecklings- och installationsplattform för anpassade applikationer. Molnet kan också användas för automatisering av affärsfunktioner med en delad, konfigurerbar applikation som omfattar alla infrastruktur-, underhålls- och plattformsutvecklingstjänster.

Fler och fler företag använder idag applikationsmoln. Faktum är att ny forskning* visar att majoriteten av organisationerna (74 procent) har flyttat till applikationer i molnet, medan 50 procent har flyttat lagring och ytterligare 35 procent databaser till molnet under de senaste tolv månaderna. Trots den ökade molnanvändningen framgick även att över en tredjedel (35 procent) av organisationerna hade flyttat tillbaka applikationer och infrastruktur till sina lokala servrar och datorer efter att de ursprungligen hade migrerats till molnet.

Så innan ditt företag tar beslutet att dyka in i applikationsmolnet finns flera viktiga förväntningar att först överväga och beakta:

  1. Förvänta dig att bli imponerad

Den nya sortens molnapplikationer har en rik funktionalitet och är mycket konfigurerbara. Tack vare förbättrade processer för mjukvaruutveckling, snabbare uppdateringscykler och höga konkurrensnivåer, är molnapplikationerna ofta bättre än de som tidigare fanns tillgängliga i företagens lokala servrar och datorer.

  1. Förvänta dig en fullfjädrad applikation

Ditt företag behöver mer än bara ett webbaserat användargränssnitt för att samla in, lagra och komma åt dina data. Det behövs något som stödjer affärsprocesser via arbetsflödet och enligt bästa praxis. Ditt företag har mest sannolikt hundratals applikationer som körs på en och samma plattform och den samlade lärdomen om bästa praxis har redan vävts in i dessa applikationer. Så dra nytta av det! Det är även värt att komma ihåg att om en applikation fungerar annorlunda än dina affärsprocesser bör du överväga att byta ut den istället för att anpassa den.

  1. Förvänta dig många valmöjligheter

Med konceptet att byta ut istället för att anpassa, förstår man att det finns gott om valmöjligheter där ute. Enligt min erfarenhet har jag hanterat många molnapplikationsplattformar i alla tänkbara konkurrensutsatta nischer, från försäljning och marknadsföring till HR och ekonomi. Men för att säkerställa att du får en äkta molnapplikation är det värt att notera att lokalbaserade applikationer som speglas i molnet inte är samma sak och kommer att sakna fördelarna hos äkta molnapplikationer, som t ex snabba uppdateringscykler och möjlighet till flexibel anpassning.

  1. Förvänta dig flexibilitet

Individuell anpassning har genomgått en omvandling. Den tid då nya utgåvor orsakade stillestånd och suddade ut unika anpassningar är förbi. Idag är applikationsplattformar byggda för att vara flexibla och anpassningsbara, samtidigt som arbetsflödesverktyg, anpassade poster, fält och personifierade användargränssnitt idag är standard. Dessutom tillåter datamodellerna i en sofistikerad molnsvit att applikationer konfigureras och anpassas utan att ändra plattformen. Men bara för att du kan betyder inte att du alltid borde. Det är viktigt att koncentrera sig på de 20 procent av anpassningarna som ger 80 procent av affärsvärdet för att nå full framgång.

  1. Förvänta dig och ställ krav på utmärkt säkerhet

I ljuset av de senaste högprofilerade säkerhetsattackerna i kombination med alla nya regler och lagar, har säkerhet och accesskontroll aldrig varit viktigare för företag än idag. Därför är säkerheten nu inbäddad i de flesta molnapplikationer redan från grunden. Idag måste företagen ha kontroll över verksamheten och kunna styra vem som gör och ser vad när det kommer till företagens data och applikationer.

  1. Förvänta dig att lära dig något

Implementering av applikationsmoln kan vara en skrämmande tanke för många företag. Alla val, möjligheter, konfigurerbarhet, rollbaserad säkerhet mm kräver en brant inlärningskurva för dig och ditt team. Därför blir investeringar i utbildning och råd från erfarna implementeringspartners mycket värdefulla för att få till ett väl fungerande genomförande. Under de kommande åren kommer vi att se ett ökat utbud av olika implementeringspartners – både specialister och globala SI – som kan hjälpa dig på din resa till applikationsmolnens värld.

Är du redo för applikationsmolnet? 3Automatiserade integreringar spelar en otvetydig roll för att förbättra effektiviteten inom företag och deras IT-team, framför allt för att minska det manuella arbetet för drift och underhåll av applikationer. Större integreringar med andra system kommer också att öka hastigheten på transaktioner som går genom ditt företag, samt minska kostnaden och trögheten. Dessutom kan automatiska integreringar avsevärt minska den totala ägandekostnaden genom att eliminera manuell bearbetning.

Med dessa överväganden i åtanke kan du börja visualisera hur dina affärsprocesser kan te sig i molnet och vad du kan förvänta dig när du kommer dit. Applikationsmolnens värld kan tyckas utmanande på ytan, men med så mycket att erbjuda och så mycket support till hands är det verkligen värt att utforska.

Ian Currie, ‎director av EMEA business development, Dell Boomi

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>