Är Googles Chromebox för videokonferens ett kanalhot?
Hem Nyheter Är Googles Chromebox för videokonferens ett kanalhot?

Är Googles Chromebox för videokonferens ett kanalhot?

Publicerat av: Redaktionen

Google har nyligen visat videokonferenslösningen Chromebox for videoconferencing. Kan den utgöra ett hot mot kanalaktörer med etablerade varumärken som Lync, Polycom och Avaya? IT-Kanalen frågade en av de största distributörerna.

Chromebox for videoconferencing  är en stationär dator som kör Chrome OS och målgruppen är företag. Priset är lågt, det uppges till 999 dollar, och enkelhet ska vara plattformens signum.

Chromebox for videoconferencing

Maskinen börjar säljas i USA i dagarna och ska lanseras i flera länder under senvintern och våren. Ännu finns inga uppgifter om huruvida apparaten kommer att börja säljas i Sverige. Men om den gör det, skulle den utgöra ett hot mot kanalen och aktörer med etablerade varumärken inom segmentet?

IMG_1571_martin flensburg-250px

Martin Flensburg, nordenchef Westcon Convergence.

IT-Kanalen frågade Martin Flensburg på distributören Westcon, som är stora på Lync och Polycom.

Är Chromebox för videkonferans ett hot mot aktörerna i kanalen som säljer motsvarande produkter?
– Allt som bidrar till att skapa mer behov av videokonferens för företag av alla storlekar är bra för aktörerna och kunderna i denna marknad. Dock bör man nog se detta som en produkt som framför allt är en lite enklare lösning för kunder som ska kommunicera internt med andra Google-användare.

– Jag ser alltså inte detta som en direkt konkurrent till de vanliga MS LyncLösningarna, till Polycom eller till Avaya Video.

Vad har traditionella plattformar för styrkor jämfört med Googles erbjudande?
– Det är väl framförallt bredden i produkterbjudandet och bristen på öppen infrastruktur (vad jag kan förstå så är det en stängd infrastruktur och därför lite begränsat) för anslutning av kunder med olika miljö som jag kan se, med reservation för att jag inte har all teknisk data om produkten.

Hur ska partner övertyga kunder att köpa Polycom/Lync et al?
– Microsoft Lync är marknadsledande hos företag när det gäller kommunikation via desktopen och genom att integrera med Polycoms breda portfölj får man en integrerad lösning för telefoni, video, IM och e-mail samtidigt som man enkelt kan interagera med andra tillverkares videokonferenslösningar.

– Utmaningen för små såväl som stora företag är ju att kunna bjuda in kunder och tillverkare till videokonferensen oberoende av vilken plattform man sitter på och detta är det idag bara de etablerade VC tillverkarna som kan erbjuda, mig veterligen.

Vidtar ni några mått och steg för att möta Google-draget – om och i så fall när det nu blir tillgängligt i Sverige?
– Som distributör behöver vi alltid vara snabbfotade för att erbjuda det som våra kunder och kunders kunder efterfrågar (och ibland även sådant de inte ens själva vet att de behöver än) och vi känner att vi har tillverkare och samarbetspartners som har lösningar som är extremt starka i detta segment redan.

– Google är en konkurrent bland flera och det finns säkert en plats för dem på marknaden, även om deras nisch med denna lösning är i ett segment där video hittills inte har haft speciellt stor penetration.

Den första maskinen som ska börja säljas tillverkas av Asus. Men enligt Google har man samarbete med HP och Dell för kommande modeller.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>