Årets it-tjej enligt Microsoft vill visa hur coolt it är

Sofie Lindblom, årets it-tjej 2014
Sofie Lindblom, årets it-tjej 2014.

Sofie Lindblom har utsetts till årets it-tjej av Microsoft. Hon vill lyfta it så att ”inte fler duktiga tjejer ska gå miste om möjligheterna” inom området, säger hon i en kommentar.

För elfte året har Microsoft delat ut priset ”Årets IT-tjej”. Det gick till 24-åriga Sofie Lindblom, studerande vid Linköpings Universitet.  Motiveringen som lästes upp av Microsofts Therese Thorstorp under prisutdelningen på Berns i Stockholm lyder som följer:

”Med ett starkt engagemang, driv och enorm talang uppfyller Årets IT-tjej 2014 de kvaliteter som eftersöks. Hon jobbar redan aktivt för att fler tjejer skall söka sig till IT- och teknikutbildningar genom att bryta den stereotypa bilden av vem en IT-tjej är. Hon, liksom Microsoft, ser en framtid där fler kvinnor behövs inom branschen för att driva utvecklingen framåt.”

Så här kommenterar Sofie Lindblom själv utnämningen:

– Jag tror många tjejer inte vet hur mycket roliga, häftiga och kreativa områden man missar när man väljer bort utbildningar inom IT och teknik. Jag vill inte att flera duktiga tjejer ska gå miste om möjligheterna, och jag tror att många arbetsgivare i Sverige är beredda att hålla med mig.

Förutom studierna arrangerar Sofie arbetsmarknadsdagar på sitt universitet, är studentambassadör för Spotify samt bloggar för Womengineer. Hon har också startat en meet-up i Norrköping som kallas Peking Hackers, för studenter och andra unga som är nyfikna på IT.

Priset innebär, förutom äran, ett års ambassadörsskap för IT-tjejer i Sverige. Dessutom tilldelas vinnaren ett resestipendium till en teknikkonferens, medlemskap i ett nätverk, och en Windows Phone.

Årets it-tjej är en utmärkelse instiftad av Microsoft i samarbete med Universum i syfte att uppmuntra och inspirera tjejer att söka sig till IT-branschen.

Post Comment