ARM och VMware leder den mobila framtiden

Under våra dagar på VMworld 2017 Europe så fick vi även förmånen att träffa och prata med flera kunder och partners till VMware och ett av de mest intressanta var mötet med ARM.

ARM och VMware leder den mobila framtiden 1
David Colomina, IT director på ARM, eller Advanced RISC Machine

Vi träffade här David Colomina, IT director på ARM, eller Advanced RISC Machine. ARM, som grundades 1990, är ett multinationellt företag med sin grund och säte i Cambridge, England. Företaget som primärt jobbar med halvledare och som stomme har vad som i dagsläget kan vara världens mest spridda processor i form av just de olika Arm modellerna vi ser i mobiler, smarta enheter, IoT lösningar och alla tänka tänkbara inbyggda eller integrerade system.

David som tidigare kommer från försäkrings- och bankbranschen har jobbar på ARM i cirka tre år och berättar att det på flera sätt varit en enastående resa och att ARM med sina lösningar är ett fantastiskt företag att arbeta på.

  • Vi är ett företag som jobbar med lösningar för nästan alla aspekter av det som rör teknik idag. Vi bygger intellektuella lösningar som exempelvis mobiltelefontillverkarna använder för att skapa sina mobiler och totalt skulle jag säga att upp mot 95 procent av alla elektroniska enheter som du använder; mobiler, bärbara och anslutna enheter av någon typ använder vår teknik vilket är enormt stimulerande, berättar David.

Två viktiga marknader

Trots att ARM-lösningar finns inom alla områden och i alla industrier så är det två huvudområden som företaget idag jobbar lite extra mot. Det första området, som även är det område där ARM vill bli ännu synligare, är inom IoT marknaden. Detta är det område som växer klart snabbast och som verkligen har exploderat under de senaste åren.

  • IoT är ett enormt brett område vars tekniska utmaningar täcker allt från anslutningar i sig men även allt som rör säkerhet och hur vi ska kunna hantera detta på ett så energieffektivt sätt som möjligt. men samtidig ska resurserna räcka till att ta hand om all data och behandla densamma på bästa sätt. Här ser vi även kopplingen till molnet i sig som är lite av ett Nav för att som har med teknik att göra och där har vi redan sedan tidigare en central roll.
  • Sedan ser vi så klart en extremt fortsatt viktig marknad inom mobilindustrin vilket omfattar allt från smarta mobiler till integrerade kretsar ibland annat bilar. En moder bil av idag kan bestå av mer kod än ett operativsystem och den mesta av de beräkningar som ska utföras måste ske i realtid vilket kräver hög beräkningskraft. Detta kan gälla allt från hantering av vindrutetorkare till att bedöma bilens hastighet och möjlighet att bromsa inför hinder i rätt tid och här ligger ARM i den absoluta framkanten av tekniks utveckling, berättar David.

VMware den sammankopplade länken

Men för att lyckas så krävs så klart inte bara perfekt teknik utan denna måste även kopplas samman med alla andra enheter och plattformar och här har ARM funnit sin perfekta partner i VMware där företaget bland annat kör alla sina Virtuella maskiner i olika utformningar.

  • Vi har länge använt oss av VM delen från VMwares plattformar men har nu även börjat jobba allt med mer med vRealize Suite vars möjligheter till automation ger oss snabbare lösningar och kortar tiden för att ta våra produkter till marknaden. vRealize är idag motorn i allt vi jobbar med och här kommer även större delen av vår framtida utveckling att ske. Vi tittar nu även på hur andra områden och tjänster kan byggas in i denna lösning vilket kommer att ske under en period på mellan 6 månader upp till 2 år, säger David.
  • Den största utmaningen för oss är idag inte tekniken för den löser vi själva eller med hjälp av partner som VMware utan hur vi jobbar. Vi måste gå till ett mer holistiskt seende gällande allt från lösningar via tekniken till säkerhet och tillgänglighet med mera. Detta gäller inte minst att få våra utvecklare och driftspersonal att vara på samma mentala plan, att få dessa två enastående men ofta så olika attityder tänka och jobba åt samma håll men vi är på rätt väg, avslutar David

Oavsett vilket så vet vi att ARM är i framkanten av allt som rör teknik och med tanke på dagens utveckling så kan vi bara konstatera att vi står inför en fantastisk framtid där AMR tillsammans med bland annat VMware är en stor del.

Fler artiklar från VMworld 2017: https://it-kanalen.se/vmworld-2017-europa/