Så används armbanden som gör dina kunder friskare

De rider på hälsovågen och säljer som smör, armbanden som ska ge bättre hälsa. Vi träffade två hängivna användare. Här är deras story. Ta med dem till nästa kund som kommer in i butiken.

Fitbit Flex
Christine Sandberg tar sällan av sig sitt Fitbit Flex-band.

Hon har den alltid på sig. Även när hon sover. Trots att hon är typen som inte gärna bär smycken när hon är hemma. Men det är liksom lite poängen med det där armbandet hon köpte i november förra året. Armbandet heter Fitbit och är inte särskilt snyggt, men det har andra företräden. Exempelvis har det fått henne att gå och lägga sig tidigare.

– Det registrerar hur mycket jag sover under natten och hur stor del av sömnen som är djupsömn. När jag insåg hur ofta jag är vaken, eftersom jag har barn, förstod jag att jag  behövde gå och lägga mig tidigare, helt enkelt, säger Christine Sandberg i Täby utanför Stockholm.

– Innan jag började använda det här armbandet trodde jag nog att min trötthet kanske berodde på andra saker än för lite sömn.

Armbanden som höjer kundens motivation
Nike+ Fuelband SE. Registrerar aktivitet.
Nike+ Sportsband. Fungerar som en pulsklocka. För träning.
Jawbone UP. Registrerar aktivitet inklusive sömn.
Fitbit Flex. Registrerar aktivitet inklusive sömn.
Polar Loop. Registrerar aktivitet, inklusive sömn. Kan kompletteras med pulssensor.

Tar inte bilen till tåget

Armbandet håller också reda på hur långt Christine går. Eller i vart fall hur många steg hon tar. Och det är för all del en ganska ointressant information i sig, men den har gjort att hon faktiskt rör sig mer. Hon tar inte bilen de 800 meterna till tågstationen. Hon tar inte bussen den sista biten till jobbet, utan går i stället.

– Jag är en lat person och behöver den här motivationshöjaren för att göra sådana små förändringar i min vardag. Det är ju inte träningshjälpmedel, men det hjälper mig som sagt att röra mig mer i vardagen.

Och, tillägger hon, hon blir mer peppad att börja träna också. Just nu är det snön som sätter käppar i hjulet, påstår hon …

Armbandet använd tillsammans med en app i telefonen eller plattan. Där redovisas sådant som hur många steg Christine har gått, hur mycket hon har tränat (eller åtminstone rört sig mer intensivt) och hur hon har sovit. Det går också att notera vad och hur mycket man äter i appen, vilket lär vara användbart för den som vill gå ner i vikt.

– Du kan sätta ett viktmål och ange när du vill uppnå det, så talar appen om hur mycket du ska äta och röra dig. Jag har inga problem med vikten och använder inte den funktionen, men jag har förstått av andra att det är en bra motivationshöjare och hjälp för dem, säger Christine.

Nike Fuelband SE får Hamid att gå omvägar

Hamid Raziullah, Nike Sportsband
Hamid Raziullah gillar sitt Nike Sportsband, även om det inte riktigt är något träningshjälpmedel.

Hamid Raziullah i Göteborg hårdtränar regelbundet och använder ett liknande armband som Christine, fast ett Nike Fuelband SE. Det är visserligen inget träningshjälpmedel, men det ger honom sköna siffror att njuta av efter dagens slut.

– Jag gillar statistik, säger han och tillägger:

– Och så är jag ju tävlingsmänniska, som alla säljare.

Klockan ger honom en bra möjlighet att tävla, främst med sin bror Wahid som har en likadan klocka, säger han och skrattar lätt.

– Men det går ju också att tävla mot andra som har en sån här och använder appen, påpekar han.

När han skaffade klockan blev han faktiskt överraskad över att han rörde sig så lite. Och liksom för Christine har armbandet påverkat hans rutiner. Exempelvis parkerar han gärna längst bort på parkeringen för att kunna samla in flera steg. Och han tar trappor istället för hiss om det går.

– Jag tar också omvägar ibland.

Han säger att han utan tvekan har blivit bättre på att röra sig sedan han skaffade armbandet. Motivationen har ökat och han får de nödvändiga pusharna när lusten att röra sig tryter.

Fast det finns ytterligare en aspekt med armbandet som är viktig för Hamid: att det går att använda som klocka. Och utseendet.

– Jag gillar ju tekniska prylar, särskilt om de är snygga, och det är det här armbandet.

Post Comment