Arne Weise är julvärd för WaterAid

När Arne Weise slutade som julvärd på SVT 2002 lovade han sig själv att aldrig mer tända ett ljus i TV. Men på julafton 2015 gör Arne ett undantag då han i WaterAids julfilm tänder ett ljus för de 650 miljoner människor i världen som inte har tillgång till rent vatten. Själv säger Arne Weise att han är stolt över att vara i WaterAids förnäma sällskap.

arne wise
Arne Weise

När WaterAid träffar Arne Weise ett par veckor innan julafton berättar Arne att han nyligen har varit i kontakt med årets julvärd Gina Dirawi, precis som han har pratat med alla som efter honom har verkat som julvärd. Arne säger att han är imponerad av Gina, speciellt över att hon hinner med så många olika saker på samma gång. Utöver julvärdskapet leder hon ju också Musikhjälpen från Linköping, har det egna programmet Edit Dirawi och kommer leda Melodifestivalen under 2016.

Varje julafton vid halv tre, precis innan sändning, ringer Arne till SVT för att prata med årets julvärd, och peppa dem inför sändning. Och varje år, oavsett vem som har varit julvärd, berättar Arne att de alltid låter väldigt nervösa på rösten. När Lasse Kronér var julvärd fick Arne till och med träna honom i att tända ljuset. För att tända ljus, det är Arne expert på.

Saknar du att vara julvärd?

– Visst saknar jag att vara julvärd, jag saknar stämningen, säger Arne Weise.

Varför valde du att vara julvärd för WaterAid?

– För mig var det självklart när jag fick frågan. Jag lovade mig själv när jag slutade på SVT 2002 att aldrig mer tända ett ljus i TV, men för WaterAid gör jag ett undantag. Tidigare gjorde jag mycket naturprogram så jag vet hur döden går fram där det inte finns vatten. Jag har besökt byar där det inte fanns liv, men så har de fått en brunn och vid nästa besök mötte jag barn som var friska och glada. Det var så jag ville gråta av lycka. Och nu hjälper WaterAid människor med att borra brunnar och få rent vatten. Jag är stolt över att vara i så förnämt sällskap, säger Arne Weise.

Här finns filmen på när Arne Weise är julvärd för WaterAid: https://www.youtube.com/watch?v=WVOCP9tEuyQ&feature=youtu.be

Post Comment