[KANALPARTNER] Arrow ECS bjöd in såväl partners som slutkunder till ett inspirerande och lärorikt seminarium på Venue81 i centrala Stockholm. Temat för dagen var Hybrid IT.
Göran Kimby, Business Unit Manager på Arrow ECS, hälsade alla välkomna. Han berättade att syftet med dagen var att ge några av de leverantörer som de samarbetar med en chans att presentera sina produkter och lösningar inom bl.a. molntjänster och datacenter. De har tidigare arrangerat ett flertal tema-event bl.a. om Internet of Things. Den här gången var även slutkunder inbjudna vilket var uppskattat.
Arrow ECS arrangerar även löpande Executive Meetings där man samlar ett antal partners för att tillsammans titta på lösningar för olika områden. De har påbörjat en resa mot att bli en leverantör av helhetslösningar och att de är så aktiva med att ordna event och seminarier är en medveten strategi för att skapa ett hållbart och levande nätverk av partners.
Under förmiddagen avhandlade Fredrik Nygren från NetApp olika aspekter på hur de enorma mängder data som lagras påverkar vår vardag. Hantering och access till vårt data pratade även Måns Hoiom från Commvault om. Det blir hela tiden allt viktigare att dessa enorma datamängder lagras och struktureras på ett sådant sätt att vi når det var vi än är och att ägandeskapet är tydligt.
Cengiz Ulusoy från Oracle avslutade förmiddagen med att ta oss med på en resa upp i molnet och gav oss många intressanta aspekter på vad man ska tänka på när man börjar sin egen molnresa.
Orkestrering av molnet
Eftermiddagen började med att Victoria Rosell från Arrow STS presenterade Arrow Sustainable Technology Solutions. Här har man tagit fram ett spännande koncept som fokuserar på hållbar utveckling vilket givetvis är ett affärsområde som växer i takt med att frågorna kring miljö och naturresurser blir allt viktigare.
Flera av dagens föredragshållare, bl.a. Erik Östberg från Juniper, berörde orkestrering. Det handlar om automatiserad samordning av program och tjänster. Det är tydligt att trenden mot automatisering fortsätter med oförminskad kraft. I förlängningen av det ges möjligheten att via monitorering övervaka både ”hälsa” och ”kraft” i hybrid- och/eller multicloudlösningar.
En annan tydlig trend är utvecklingen inom datacenter och storage. Under rubriken ”Framtidens datacenter är redan här” berättade Espen Stokke från Lenovo att det lagringssegment som växer snabbast är Software Defined Storage.
Agila, enkla och kostnadseffektiva lösningar driver på utvecklingen och datacentren blir bara större och större. Han relaterade till uttrycket ”The Cloud is a Strategy not a Place” och sa att de flesta Enterprise-företagen går mot hybrida moln samt att Lenovo också anser att Software Defined Datacenters är framtiden. Han berättade om Lenovo XClarity som är ett verktyg för att underhålla och administrera infrastrukturen i lagringslösningar.
Lenovo har ett samarbete med VMware avseende Software Defined Datacenters och de samarbetar även med Microsoft runt Azure Stack informerade Espen oss.
Avancerade analyser
Alex Welin & Michael Förnäs från Symantec tog oss med på en tur i den värld av nya säkerhetshot som är deras vardag. E-post är fortfarande det vanligaste sättet för cyberbrottslingar att lansera och distribuera hot. Symantecs Internet Security Threat Report (ISTR) från 2017 visar att under 2016 var det 1 av 131 e-postmeddelanden som innehöll en malware-attack och 61 procent av organisationerna drabbades av en ransomware-attack. Samtidigt som omfattningen av dessa intrångsförsök ökar så ökar också graden av förfining. Man beräknar att den sammanlagda förlusten för dessa attacker under de tre senaste åren överstiger svindlande 5 miljarder dollar.
Ett verktyg för att identifiera och oskadliggöra hot är CASB (Cloud Access Security Brooker). Positionerad mellan användaren och molnet övervakar och analyserar den all datatrafik. Symantecs egna CASB heter CloudSOC. Med hjälp av maskininlärning, interna SaaS API:s, bearbetning av realtidstrafik samt andra datakällor får de tillräcklig information för att kunna göra insiktsfulla visualiseringar och intuitiva kontroller.
Att analyserna är avancerade och på granulär nivå blir ännu tydligare när Alex & Michael berättar att man bl.a. bedömer användares inloggningsförfaranden. Om man ser ovanliga mönster stoppas trafiken direkt. Detsamma gäller om t.ex. ett personnummer delas publikt.
De avslutade med att berätta att Web Isolation är en teknik som kommer stort. I korthet kan man säga att den skyddar mot e-postmeddelanden som innehåller länkar till skadliga webbplatser, så att de inte kan leverera ransomware, skadlig kod och andra avancerade attacker. Den hindrar också användare från att skicka in företagets autentiseringsuppgifter och annan känslig information till okända och skadliga webbplatser genom att visa dem i skrivskyddat läge.
Kunden i fokus!
Dell EMC hade Lars Enström på plats och han pratade bl.a. om IT-transformationens tre steg som enligt honom är:
- Modernisera IT
- Automatisera IT
- Transformera (människors beteende)
Det svåraste steget är transformeringen eftersom vi, generellt sett, har svårt att ändra våra beteenden och vanor. Lars menade dock att nästa generation kommer att ställa helt nya krav på hur IT-tjänster fungerar. De kommer inte att bry sig om hur en App eller tjänst är byggd utan det är vad den gör och erbjuder som är det intressanta.
Han tog ett projekt på STIM (Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå) som exempel. Där satt man med en situation som innebar att en väldigt stor och ständigt växande mängd data per dag skulle analyseras. Detta för att rätt ersättning skulle betalas ut för musik som spelas i media och offentliga miljöer. Det tidigare systemet var anpassat för ett mindre dataflöde eftersom det var färre aktörer då som rapporterade in till STIM.
I samband med att den nya IT-lösningen byggdes insåg de plötsligt att man kunde ge artister värdefull information som de länge önskat. STIM kunde skapa flera värdeadderande tjänster som de kunde erbjuda sina kunder. Det blev möjligt att informera om var och när en artists musik hade spelats. Detta ledde till att turnéplaner och konserter kunde planeras in på ett mycket effektivare sätt eftersom artisterna fick en bättre bild av var deras fans fanns. Lika enkelt som genialt.
Under dagen fick vi även lyssna till två intressanta föredrag om Hybrid IT. Dessa hölls av Flemming Lund från Extreme Networks samt Joel Eriksson från HPE.
Därmed var denna inspirationsdag om Hybrid IT till ända och vi tackar Arrow ECS för ännu ett intressant och väl genomfört evenemang.