[KANALPARTNER] Den 4 oktober 2018 arrangeras Arrow IoT Summit 2018 på Stockholm Waterfront.
Det är Sveriges största event i år inom ämnet och det är det senaste i en lång rad av IoT-event som Arrow har arrangerat i flera år.
Vi frågar Christian Lindberg, Marketing Manager på Arrow ECS, om varför de arrangerar alla dessa event.
”För oss är det viktigt att kunskapen om IoT ökar. Det gynnar alla aktörer på marknaden eftersom det leder till mer genomtänkta lösningar. Dessutom kan vi bidra till att slutkunder bygger lösningar som de behöver men inte visste var möjliga. Vi vill också hjälpa till med att öka medvetenheten om vilka risker som finns ur ett säkerhetsperspektiv”, svara Christian.
Secure by Design
Johan Lärksäter på Arrow ECS menar att ett av de vanligaste misstagen i IoT-projekt är att man adresserar säkerhetsaspekterna alldeles försent eller i värsta fall inte alls.
”Jag vågar påstå att uppemot 95% av projekten saknar en genomtänkt säkerhetslösning som har skapats samtidigt som själva lösningen har designats. Vi brukar använda begreppet – Secure by Design – när vi är ute och pratar om IoT-lösningar. Det är så lätt att man går igång på själva lösningen och glömmer bort säkerheten. I de allra flesta fall blir det dessutom dyrare om man ska bygga in säkerheten i efterhand”, förklarar Johan.
Han berättar att en del av säkerheten som helhet består av åtgärder som är ganska enkla att göra om man bara känner till dem. Ett exempel är att byta lösenord på enheterna innan de kopplas upp. Hackare och andra likasinnade har full koll på de fabriksskapade lösenorden och kan enkelt hacka en enhet på så sätt. Det finns alldeles för många exempel på DDos-attacker som har genomförts genom ett botnet som har bestått av ett stort antal hackade enheter i form av allt från webkameror till DVD-spelare. I USA lyckades cyberkriminella skimma kreditkort med hjälp av hackade kylskåp på en arbetsplats. Det om något visar på vikten av att tänka till ordentligt runt säkerheten. För en sak är säker; De kriminella gör det hela tiden men givetvis från en helt annan vinkel.
”En annan vanlig säkerhetsrisk är att man inte uppdaterar enheter med de patchar (uppdateringar) som tillverkarna skickar ut. Det kan till exempel röra sig om programmerbara sensorer. Precis som Christian redan sagt vill vi öka medvetenheten om vilka risker som finns genom att arrangera event som Arrow IoT Summit 2018”, avslutar Johan.
Underhåll – Behovsstyrt vs. Kalendersstyrt
Vi pratar också med Carl Tönseth, på Sigma, som precis som Johan har mycket erfarenhet av IoT-implementationer. Han verkar inom ett brett område som han själv benämner – Från sensor och uppåt.
”Vi ser en digital revolution som pågår just nu. Mitt fokus är hur de nya tillämpningarna i realiteten förändrar företagens affärsmodeller. Vi går mot datadrivna beslutsprocesser och det kommer att ställa krav på företagens sätt att bedriva sin verksamhet. Vi hjälper stora företag och det ena projektet är inte det andra likt”, berättar Carl.
Han ger oss flera intressanta exempel på hur den nya tekniken kan tillämpas i vitt skilda branscher. Vad sägs om robotar som vårdar barn inom sjukvården eller digitala råttfällor som används av företag inom skadedjursbekämpning.
Ytterligare ett exempel hämtar vi från Öresundsbron. De hade problem med spårväxlar som inte fungerade felfritt. Följden blev att många tåg blev försenade alternativt inställda. Bron är som en kroppspulsåder för regionen och de återkommande problemen ställde till det för tågtrafiken i södra Sverige och hela Danmark.
”Det vi gjorde var att vi installerade ett stort antal sensorer och givare. De mätte och övervakade en mängd saker såsom fukt, temperatur, ljus och inte minst gjordes en strömanalys. På så sätt kunde vi förutse kommande problem innan de hade hunnit bli ett faktum. Öresundsbron har nu ändrat upplägget för sitt underhållsarbete. Tidigare lät man kalendern styra när det var dags för underhåll. Nu låter de informationen som bron sänder tala om för dem när det är dags för underhåll. Det vi gör är att vi använder beprövad teknik i form av sensorer och annat men vi skapar helt nya lösningar och tillämpningar”, säger Carl.
Carl är för övrigt en av många intressanta talare på Arrow IoT Summit 2018. Det är ett ambitiöst och gediget program som bjuds den 4 oktober på Stockholm Waterfront. En liknelse till nyss nämnda spårväxlar kan göras eftersom dagen börjar med ett gemensamt program därefter finns det möjlighet att växla till något av följande spår:
• Hardware & Connectivity
• Cloud, Analytics & AI
• Security
Det kommer dessutom att finnas möjlighet att träffa och prata med representanter för såväl Arrow som deras partners i utställarområdet som kompletterar seminarier och presentationer.
Läs mer om Arrow IoT Summit 2018: Klicka här
Film om IoT-lösningen för Öresundsbron: Klicka här