Arrow ”Nu händer det saker – och de är uppkopplade!”

Arrow ”Nu händer det saker – och de är uppkopplade!”

Publicerat av: Redaktionen

[KANALPARTNER] Arrow bjöd in till IoT Summit 2018 som hölls i Stockholm Waterfronts konferenslokaler.

Vi har tidigare skrivit om att det är Sveriges största event i år avseende Internet of Things (IoT) och det blev tydligt denna dag. Lokalerna fylldes av över 550 besökare och utställare.

Jes Kongsmark, VD för Arrow ECS i Sverige

Det var ett ambitiöst och innehållsrikt program som Arrow och deras partners bjöd på. Efter ett par timmar med ett gemensamt spår fanns det sedan möjlighet att välja mellan tre inriktningar; Cloud, Analytics & AI eller Security eller Hardware & Connectivity. Det var många som rörde sig mellan de olika arenorna för att få i sig så mycket kunskap och inspiration som möjligt. Dessutom var det hela dagen fullt med besökare i utställarområdet.

Det är inte någon liten aktör som stod som värd för eventet. Arrow grundades redan år 1935 och omsatte inte mindre än 26,6 miljarder dollar år 2017. Trots dessa imponerande siffror är de kanske inte så kända som de borde vara men det är på väg att ändras. Jes Kongsmark, VD för Arrow ECS i Sverige, öppnade dagen tillsammans med Tom Dahlén, Regional Sales Manager på Arrow. Deras budskap var att det är nu som det kommer att börja hända saker på riktigt inom IoT. När 5G är på plats finns hela infrastrukturen för snabb och säker kommunikation med alla uppkopplade sensorer och övriga enheter. De fortsätter med att citera Andy King, President Arrow Global Components, som har sagt att den tekniska transformationen de kommande tre årtiondena kommer att få de trettio senaste åren att se ut som medeltiden.

Antalet uppkopplade enheter växer lavinartat

Jes och Tom berättade också att inom bilindustrin ser man denna utveckling tydligt. En ny bil i premiumsegmentet kommer år 2020, i snitt, att innehålla elektronik till ett värde av 17 500 Euro. År 2030 beräknas snittvärdet vara 35 000 Euro. Dessutom kommer dessa bilar att generera en otrolig mängd data. Man beräknar att i genomsnitt kommer en sådan bil att generera 4 TB (Terabyte) per dag. Då ska man komma ihåg att de inte pratar om självkörande bilar. Vi kan konstatera att det kommer att bli mycket att göra för Arrow och deras partners för att möta den utmaningen som är full av möjligheter.

Det är inte bara omvärlden som genomgår stora förändringar. Det gör även Arrow förklarar David Spragg, Vice President Engineering EMEA.

”Vi har tidigare fungerat och sett oss själva som en distributör av elektroniska komponenter. Nu har vi lämnat det och gått till att vara en leverantör av tekniska plattformar. Det gör vi under devisen – From Sensor to Sunset”, berättar David.

De tar ansvaret ända fram tills solen har gått ner

En sak som det inte talas så ofta om är vad som händer den dagen när en uppkopplad enhet faktiskt slutar att fungera. Solen går ner för den enheten för att använda Arrows egen liknelse. En intressant del i Arrows erbjudande är att de tar ansvar för uttjänta produkter genom att ta hand om de enheterna. Det är till och med så att de betalar för gamla PC:s. Den information som finns lagrad på enheten raderas och därefter bedömer man om det går att renovera den eller om den ska skrotas. Givetvis på ett miljömässigt bra sätt. Arrows alla erbjudanden och tjänster inom detta affärsområde finns samlade i Arrow Sustainability.

David berättar också om ett mycket intressant projekt där Arrow tillsammans med lokala entreprenörer samt kommunen har skapat lösningar för den norska staden Drammen. Ett stort antal IoT-lösningar har gjort att Drammen har förvandlats från en ganska smutsig stad med trafikproblem och dålig luft till en av världens smartaste städer.

Bättre hemvård av äldre

Freddie Rinderud, Senior Advisor på Radar

Freddie Rinderud, som är Senior Advisor på Radar, gav oss några intressanta exempel på hur IoT används i praktiken idag. I en svensk kommun har man placerat ut tryck- och värmesensorer i sängarna hos de äldre som vårdas i hemmet. Tidigare åkte hemtjänsten ut enligt ett givet körschema och oftast, tack och lov, fann de sina patienter lugnt sovandes i sin säng. Men det kunde givetvis också vara så att strax efter att de har lämnat den sovande patienten behöver den gå på toaletten och kanske ramlar och blir liggande på golvet i väntan på att hemtjänsten kommer på sin nästa runda. Med den nya IoT-lösningen kan de nu arbeta betydligt effektivare och säkrare.

Han ger oss även ett exempel på en stor svensk brödtillverkare som har kopplat upp kullagren för att de ska kunna förutse när det är dags att byta ut de. På så sätt undviker de oplanerade driftstopp och onödiga kostnader för underhåll. Ett annat exempel är ett internationellt försäkringsbolag som läser av data om kundens körstil, allmänt uppförande i trafiken samt hur och var bilen har varit parkerad. Utifrån den informationen beräknas sedan försäkringspremien för nästa period. Försäkringstagaren kan därmed påverka premien både uppåt och nedåt.

Det är dags att börja prata integritet

Freddie menar också att i takt med att vi blir alltmer övervakade, på gott och ont, är det dags att vi på allvar börjar prata om hur vi ska hantera de frågor om integritet som kommer som ett brev på posten. En annan utmaning, enligt honom, är elkonsumtionen som ökar i takt med att IoT växer. Han ger som exempel Island där deras samtliga datacenters förbrukar mer el än alla isländska hushåll.

Att vi befinner oss i en tid där IoT på allvar börjar växa håller Freddie med om. Han visar oss att den totala satsningen på IoT av svenska verksamheter beräknas uppgå till drygt 1,1 miljard kronor för år 2018. Det intressanta är att för år 2020 beräknas att det satsas knappt 3,3 miljarder kronor i Sverige. En ökning med nästan 300 %.

Digitala tvillingar

För att alla lösningar i den kommande IoT-världen ska fungera på bästa sätt måste den mänskliga faktorn rationaliseras bort i så hög grad som möjligt. Dels för att minska antalet felkällor men också för att det tar för lång tid med manuella inslag i processerna.

Ulf Bodin som kunde stoltsera med dagens kanske längsta titel – Associate Professor, head of division EISLAB Department of Computer Science, Electrical and Space Engineering Luleå University of Technology – talade om Industriell Automation. Det pågår flera intressanta projekt inom området med EU som en av huvudfinansiärerna. Det handlar bland annat om att applicera IoT på redan befintliga lösningar avseende automation. Ulf berättade om Digitala tvillingar som är en lösning som bygger på att man skapar en exakt avbild av en maskin rent mjukvarumässigt. Den ordinarie maskinen förser kontinuerligt sin tvilling med data om hur den mår. Det kan handla om varvtal, temperatur, energiförbrukning och dylikt. Då kan man kontrollera och felsöka i den digitala tvillingen utan att behöva ”störa” den materiella tvillingen förrän det verkligen behövs.

För att vi skulle få en uppfattning om hur komplexa och omfattande dessa projekt kan vara berättade han om ett pågående projekt som heter The Productive 4.0 och löper under perioden 2017 – 2020. Projektets syfte är att utveckla digitaliseringen inom den europeiska industrin avseende användningen av elektronik och ICT (Information and Communication Technologies). Den totala projektbudgeten är hela 106 miljoner euro och projektet har inte mindre än 108 (!) delaktiga aktörer från ett 20-tal länder. Kanske tycker någon att detta låter som att det bara kan sluta i en enda röra men Ulf kunde berätta om ett tidigare motsvarande projekt som heter Arrowhead. Det pågick under perioden 2013 – 2017 med en budget på 68 miljoner euro och 78 partners. Projektet tog fram lösningar för automation som till exempel gjorde logistikprocesser på flygplatser och inom återvinningsindustrin mellan 4,5 och 5 gånger effektivare.

Workshops en väg att komma framåt inom IoT

Den fullspäckade dagen summerades av Christian Lindberg, Marketing Manager på Arrow.

Nikolai Warner, Channel Developer på Arrow ECS, fyllde på med att berätta om ett intressant grepp som Arrow har tagit för att stötta sina partners i arbetet med att komma igång med deras kunders IoT-projekt. De har satt ihop en genomtänkt workshop där de går igenom vilka marknadstrender som finns och hur ett lyckat IoT-projekt sätts ihop och genomförs. Dessutom visar de på hur man paketerar sitt erbjudande på bästa sätt. Allt baserat på den erfarenhet som Arrow har byggt upp under många år.

Med det budskapet klingande i våra öron gick alla besökare ut till det avslutande minglet som gav oss en ytterligare chans att utbyta erfarenheter och idéer. Det var en uppsluppen atmosfär som ramade in detta events avslut.

Läs mer om Arrow ECS: https://ecs-se.arrow.com/Sidor/default.aspx

Läs mer om Arrow IoT: https://www.arrow.com/en/iot

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00